Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestraU četvrtak, 13. decembra sa početkom u 20 časova Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće na Velikoj sceni CNP-a prvi put pod vođstvom Kirila Stankova, gostujućeg dirigenta iz Njemačke. U prvom dijelu večeri biće izveden „Koncert za klavir i orkestar br. 1 u e-molu,“, op. 11 Frederika Šopena, dok će u drugom orkestar interpretirati „Simfoniju br. 8 u G-duru“, op. 88 Antonjina Dvoržaka. Solističku dionicu u Šopenovom koncertu tumačiće poznati srpski pijanista Vladimir Milošević.

KIRIL STANKOV je privukao međunarodnu pažnju 2013. godine, kada je, nakon četiri etape, osvojio drugo mjesto na renomiranom takmičenju za dirigente u Bezansonu (Francuska). Bio je finalista takmičenja Interaktion XII u Berlinu, kao i jedan od 20 kandidata koji je među 300 prijavljenih odabran za VIII Međunarodno takmičenje dirigenta Ser Georg Solti.
Stankov je studirao na Fakultetu za muziku i teatar u Rostoku, kao i na Fakultetu za muziku Franc List u Vajmaru kod profesora Nikolasa Pasketa, Gintera Kalerta i Entonija Bramala. Pohađao je majstorske radionice kod Davida Zinmana dirigujući ciriškim Tonhale orkestrom. Dirigovao je Radijskim simfonijskim orkestrom MDR iz Lajpciga, Državnim orkestrom Gertnerplac iz Minhena, Kritiše orkestrom i Novobranderburškom filharmonijom iz Berlina, Kamernim orkestrom Luksemburga, Nacionalnim orkestrom Lorene (Francuska), kao i omladinskim orkestrima iz Meklenburg-Zapadne Pomeranije (Njemačka) i Franš-Kontea (Francuska). Tri godine je predavao dirigovanje na odsjeku za muziku Univerziteta u Kaselu.
Od septembra 2017. godine Stankov je kapelmajstor i asistent dirigenta Gertnerplac teatra u Minhenu. Za svoj prvi samostalni projekat odabrao je balet Krcko Oraščić P. I. Čajkovskog, a kasnije je više puta izvodio Humperdinkovu operu Ivica i Marica, potom i Lorcingov Zov prirode i Donicetijevu operu Maria Stuarda. Nastupio je 2017. godine na Nacionalnom muzičkom festivalu u Čestertaunu (Merilend, SAD) i u Lajpcigu izveo Malerovu Simfoniju br.2 sa orkestrom BSMO. Zajedno sa Sjevernonjemačkim akademskim orkestrom debitovao je 2018. godine u Elbskoj filharmoniji u Hamburgu, povodom osnivanja ovog ansambla. Stankov je stipendista Udruženja Rihard Vagner i Fondacije Fridrih Ebert.


VLADIMIR MILOŠEVIĆ je diplomirao i magistrirao u klasi Nevene Popović na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Usavršavao se na prestižnoj pijanističkoj akademiji u Imoli (Italija) kod Lazara Bermana i Mišela Dalbertoa, i u Parizu na Državnom koledžu za muziku. Pohađao je kurseve kod eminentnih pijanista Zoltana Kočiša, Fransoa-Renea Dišabla, Nauma Štarkmana, Arija Vardija. Osvojio je niz nagrada na međunarodnim takmičenjima, među kojima se izdvajaju prve na konkursima Nikolaj Rubinštajn u Parizu, Međunarodnim susretima pijanista u Me-sir-Senu i TIM u Marseju, kao i priznanje u Vićenci koje mu je omogućilo debi u SAD-u i njujorškom Karnegi Vajl holu. Udruženje koncertnih umjetnika Njujorka proglasilo je Miloševića umjetnikom u usponu za 2013. godinu. Ovo priznanje rezultiralo je nastupom sa Simfonijskim orkestrom NYCA u Njujorku.
Koncertirao je širom Evrope i svijeta u prestižnim dvoranama i sarađivao sa solistima poput Stefana Milenkovića, Romana Simovića, Janoša Balinta, Dejana Gavrića, Davida Kastra-Balbija, Erika Kramba, Tima Hafa. Nastupao je sa filharmonijama iz Kejptauna i Johanesburga, Beogradskom, Pomeranskom i KZN Durban filharmonijama, Orkestrom Praške opere, simfonijskim orkestrima RTS-a, grada Vulongonga, Teatra Olimpiko iz Vićence, Kameratom serbikom, Kamernim orkestrom Dušan Skovran i dirigentima: Anton Nanut, Darinka Matić-Marović, Janoš Furst, Marćinjo Lutero, Nurhan Arman, i dr. Kao kamerni muzičar redovno koncertira u duu sa violončelistom Draganom Đorđevićem, dok je sa francuskim pijanistima Mišelom Dalbertoom i Žan-Bernardom Pomieom i orkestrom iz Bretanje svirao na prestižnim pijanističkim festivalima u Lilu i Renu.
Snimao je za radio i televizijske kanale u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu, itd. Predaje na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu.