Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra


U subotu, 22. maja 2021. godine, sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, Crnogorski simfonijski orkestar održaće koncert pod upravom Migela Romee, gostujućeg dirigenta iz Španije i profesora na Univerzitetu „Alfonso X“ u Madridu, koji je tokom svoje karijere dirigovao brojnim profesionalnim i omladinskim orkestrima širom Evrope, Azije i Amerike.

Na koncertu će premijerno biti izvedena originalna verzija djela „Betoven 2020“ za simfonijski orkestar crnogorskog kompozitora Aleksandra Perunovića, potom „Igre iz Galante“ Zoltana Kodalja, kao i „Simfonija br. 2“, op. 73 Johanesa Bramsa.

Ulaz za koncert je slobodan, uz obaveznu rezervaciju mjesta, radnim danima od 09 do 15 časova na tel. 068 845 994.

BIOGRAFIJA DIRIGENTA

Dirigent Migel Romea studirao je na Kraljevskom konzervatorijumu za muziku u Madridu, i nakon što je stekao master diplomu, nastavio je usavršavanje na konzervatorijumima Mocarteum u Roterdamu i Salcburgu. Karijeru je započeo 2002. godine u Madridskom simfonijskom orkestru mladih, kao asistent dirigentima poput Jurija Našuskina i Lorenca Ramosa. Od 2004. do 2013. bio je šef-dirigent Omladinskog orkestra Ekstremadura, koji je pod njegovim vođstvom postao jedan od najpoznatijih omladinskih orkestara. Od 2009. godine bio je šef-dirigent i umjetnički direktor Simfonijskog orkestra Verum, a od 2004. do 2014. i šef-dirigent jednog od najstarijih i najcjenjenijih muzičkih ansambala u Španiji – Betoven filharmonije u Kampo de Kriptani.

Kao gostujući dirigent redovno je nastupao sa orkestrima kao što su: Nacionalni orkestar Španije, Orkestar Radio-televizije Španije, Madridski orkestar ORCAM, Orkestar Kastilje i Leona, simfonijski orkestri Navare, Malage, Bilbaa, Kordobe, Ektremadure, simfonijski orkestri Andres Segovia i El Paso, Orfeon Donostiara, Duvački orkestar Madrida, itd. Dirigovao je i Malezijskom filharmonijom, Duisburg filharmonijom, Kuopio orkestrom, Jenđeping sinfonietom, Orkestrom Eduardo Mata (Meksiko), i drugim orkestrima širom Azije i Evrope, i nastavio svoje angažmane sa omladinskim orkestrima kao što su: Španski simfonijski orkestar mladih, Montrealski omladinski orkestar, Madridski simfonijski orkestar mladih, Ektremart ansambl, Musikene, orkestar Aragonskog konzervatorijuma, itd. Dirigovao je nekoliko svjetskih premijera – opere Vidjeh to Tomasa Marka i Prizori iz svakodnevnog života Marise Manćado, Koncert za violinu Huana Medine, Kaseres koncert Hoakina Klerća, i mnogim drugim djelima H. L. Turine i H. L. Greka.

Migel Romea predaje orkestarsko dirigovanje na Univerzitetu u Madridu Alfonso X i drži majstorske rdionice širom Španije, Bugarske, Njemačke, Finske, Švajcarske, Meksiko Sitija, itd. Romea je u potpunosti obnovio pedagogiju orkestarskog dirigovanja zasnovanu na razvoju tehničkih osnova i pristupa dirigenta kao što su Klaudio Abado ili Simon Ratl.

BIOGRAFIJA KOMPOZITORA

Aleksandar Perunović (1978) diplomirao je i magistrirao na odsjeku za Kompoziciju na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi Žarka Mirkovića, a doktorirao na istom odsjeku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Srđana Hofmana.

Autor je velikog broja solističkih, kamernih, horskih i orkestarskih djela, kao i ostvarenjâ koja izlaze iz okvira strogo muzičkog izraza (muzički teatar, primjena multimedije i sl.). Djela su mu izvođena u Crnoj Gori – autorski koncerti, festivali A tempo, Budva Grad teatar, KotorArt itd., regionu – Međunarodne tribine kompozitora u Beogradu, Mokranjčevi dani u Negotinu itd., kao i širom Evrope – Internacionalni teatar u Frankfurtu, Muzej savremene umjetnosti Tokio palata u Parizu, Muzej duhovnog blaga Ukrajine u Kijevu, Teatar Miđeni u Skadru, Koncerthuset u Geteborgu, više gradova u Austriji, Njemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Poljskoj, Italiji…

Radi kao docent na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − ten =