Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra


U subotu, 29. maja 2021. godine, sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore Crnogorski simfonijski orkestar održaće koncert kojim će dirigovati maestro Veton Marevci koji se smatra jednim od najperspektivnijih mladih dirigenata u Hrvatskoj.

Koncertni program obuhvatiće djela iz tri različite stilske epohe – „Koncert za fagot, gudače i kontinuo u e-molu“ Antonija Vivaldija, simfonijsku poemu „Zigfridova idila“ Riharda Vagnera i „Hafner simfonijubr. 35“ Volfganga Amadeusa Mocarta. Solističku dionicu u Vivaldijevom koncertu interpretiraće Georgi Kalajdjiev, drugi fagotista Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Ulaz za koncert je slobodan, uz obaveznu rezervaciju mjesta – radnim danima od 09 do 15 časova na tel. 068 845 994.


BIOGRAFIJA DIRIGENTA

S tek navršenih 29 godina, Veton Marevci jedan je od najperspektivnijih mladih dirigenata u Hrvatskoj. Orkestarsko dirigovanje studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Uroša Lajovica i Mladena Tarbuka. Od sezone 2020/2021. zaposlen je kao dirigent Hora Hrvatskog narodnog pozorišta u Splitu.

Sa Zagrebačkom filharmonijom počinje sarađivati 2015. godine, kada nakon izvedbi Karmine Burane K. Orfa, postaje asistent dirigenta na godinu dana. Blisku saradnju s ovom filharmonijom ostvaruje i nadalje, na brojnim koncertima u svojstvu gostujućeg dirigenta, te na nastupima humanitarnog karaktera, poput onoga sa svjetski poznatim dvojcem 2Cellos. Od 2018. kao asistent dirigenta sarađuje i s Hrvatskim narodnim pozorištem u Zagrebu, i u aprilu 2018. završava svoj diplomski ispit dirigujući Pučinijevu operu Boemi, da bi već naredne sezone dirigovao izvedbama Mocartove Čarobne frule. Marevci je dirigovao i Simfonijskim orkestrom HRT-a na Samoborskoj glazbenoj jeseni (2018) i otvaranju 59. Glazbenih večeri u sv. Donatu (2019), a u izdanju Croatia Records objavljen je snimak Papandopulovog Koncerta za saksofon i orkestar, te Obradovićev Ptica koncert za saksofon i orkestar pod njegovim rukovodstvom. Osim s orkestrom, od 2016. sarađuje i sa Horom HRT-a kao asistent dirigenta, a od brojnih projekata izdvaja se rad na Bernštajnovoj Misi, vlastiti ciklus koncerata Sfumato, te otvaranje 44. Osorskih muzičkih večeri. Dirigovao je Slovenačkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, te Zadarskim kamernim orkestrom. Godinama unazad umjetnički je direktor Karlovačkog kamernog orkestra, a od 2013. do 2020. bio je asistent dirigenta Akademskog hora Ivan Goran Kovačić.

Usavršavao se na seminarima Kolina Metersa i Alena Francisa. Uz Ivana Repušića, jedini je dirigent koji je dobio nagradu Mladi muzičar godine, koju mu je 2018. dodijelila Zagrebačka filharmonija. Na Seminaru horskih dirigenata u organizaciji Hrvatskog sabora kulture bio je asistent Tomislava Fačinija. Javno je govorio o važnosti ravnopravnosti polova u svojoj profesiji, kada je kao panelista učestvovao na konferenciji Stakleni strop – žene u poslovnom okruženju.

BIOGRAFIJA SOLISTE

Georgi Kalajdziev (Skoplje, 1995) svoje muzičko obrazovanje započinje u Đevđeliji na odsjeku za klavir, a nakon toga i na odsjeku za fagot u Skoplju u klasi Gorana Zafirovića.  U toku svog srednjoskolskog školovanja aktivno koncertira i učestvuje na državnim i međunarodnim takmičenjima osvajajući prve i druge nagrade.  Godine 2014. upisuje Fakultet muzičke umjetnosti u Skoplju u klasi profesora Marijana Milosevskog. Pod njegovim mentorstvom iste godine nastupa kao solista sa Makedonskom filharmonijom. U toku studija nastupao je kao drugi fagot u orkestru Nacionalne opere i baleta i Makedonske filharmonije.

Od 2018. godine član je Crnogorskog simfonijskog orkestra, na poziciji drugog fagota. Tokom boravka u Crnoj Gori učestvovao je na brojnim festivalima kao kamerni muzičar, od kojih je najznačajniji nastup na KotorArt-u 2020. godine. Iste godine radio je kao mentor na Ljetnjem muzičkom kampu za kamernu muziku na Ivanovim koritima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − eleven =