Podgorica – Koncert CSO povodom 140 godina diplomatskih odnosa Crne Gore i Turske


U poneđeljak 28. oktobra 2019. godine, sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni CNP-a, Crnogorski simfonijski orkestar održaće koncert povodom 140 godina diplomatskih odnosa Crne Gore i Turske. Crnogorske simfoničare predvodiće Omer Jondem, dirigent Državnog orkestra za operu i balet u Antaliji (Turska), a na repertoaru će se naći arije i orkestarske numere iz opera, opereta i svita azerbejdžanskih i turskih kompozitora, djela crnogorskih autora Borislava Tamindžića i Žarka Mirkovića, kao i turske narodne melodije u aranžmanu za orkestar Muse Gočmena. Kao solista će nastupiti ugledni turski tenor Omer Turkmenoglu, koji će izvesti arije iz operete „Trgovac tkaninama“Uzeira Hadžibejlija i ariju iz opere „Sevil“Fikreta Amirova. Koncert se realizuje u saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Instituta Junus Emre, a uz podršku Ministarstva kulture i Ambasade Turske u Crnoj Gori. 

Omer Jondem studirao je na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje Državnog Univerziteta Hadžitepe u Ankari, gdje je diplomirao 1988. godine. Dirigent mjuzikla Poljubi me, Kejt postaje 1992 godine. Nastavio je da pohađa različite master kurseve u inostranstvu (Italija, Mađarska). Osnivač je, dirigent i muzički direktor Kamernog duvačkog orkestra Sjevera (1999), Akademskog kamernog orkestra Izet Bajsal (2001), Balkanskog simfonijskog orkestra (2006). Tokom postdiplomskog studija radio je i na pitanjima nacionalnog identiteta u operi Verdija, kao i psihologiji orkestra. Jondem nastavlja karijeru predavanjima, konferencijama i stručnim predavanjima na akademiji, a kao gost-dirigent održava koncerte sa raznim simfonijskim orkestrima u Turskoj i inostranstvu.

Od 2012. godine radi kao operski dirigent Državnog orkestra za operu i balet u Antaliji, ima široki repertoar od baroka do savremene operske literature, kao i simfonijska djela. Otmica iz saraja, Don Paskal, Vesela udovica, Živjela mama, Prevareni Kadi, Bračni sporazum, Travijata, Princeza čardaša, Turčin u Italiji su prve opere i mjuzikli koje je izveo na pozornici.


Omer Turkmenoglu (tenor) stekao je 2017. godine zvanje vanrednog profesora. Nastupao je u Australiji, Azerbejdžanu, Kanadi, Mađarskoj, Italiji, Kirgistanu, Luksemburgu, Sjevernoj Makedoniji, Jordanu, Pakistanu, Španiji, Siriji, Turskoj, Tunisu i SAD-u. Imao je nastupe na brojnim solističkim recitalima i koncertima Gala opere, a sarađivao je s vodećim simfonijskim orkestrima Turske, uključujući Akademski simfonijski orkestar Univerziteta Bilkent u Ankari, Državni i baletski orkestar grada Mersina i Akademski kamerni orkestar Univerziteta Bilkent. Takođe je započeo profesorsku karijeru, radeći kao asistent na odsjeku za operu Univerziteta Bilkent. Turkmenoglu je u periodu od 2009. do 2011. godine studirao kod profesora Karlosa Montanea na Muzičkoj školi Univerziteta Džejkobs u Indijani, SAD. U maju 2011. godine, Turkmenoglu je izveo projekat Abrahamova djeca – Molitva za mir u okviru kojeg je predstavio muzičke komade koji su vezani za tri religije: hrišćanstvo, islam i judaizm.

Godine 1996. Turkmenoglu je osvojio prvu nagradu na Turskom takmičenju narodne muzike koje je organizovala Državna Radio-televizija TRT. U 2001. godini bio je među finalistima međunarodnog Bulbul operskog takmičenja u Bakuu (Azerbejdžan). Godine 2003. učestvovao je na Ljetnjoj akademiji İmalatesta u Italiji (gdje je studirao kod baritona Alesandra Kalamaija, umjetnika Arene di Verone),  zajedno s tenorom Maurom Trombetom koji je umjetnički direktor opere Binjamin Đulio. Šest godina bio je solista u operi u Ankari, i tri godine solista Državne opera, pozorišta i baleta grada Mersina. Na festivalu Turksoj opera 2005. godine bio je izabran za jednog od 40 pjevača koji su učestvovali na operskom takmičenju Operalia Plasido Domingo i operi Lejla Gendžer.


CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju. Tokom svog djelovanja, na gotovo tri stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Hrvatska, Italija, Srbija, Rusija, Sjeverna Makedonija, Turska) orkestar je izveo najznačajnija ostvarenja simfonijskog žanra, velika vokalno-instrumentalna djela poput Simfonije br. 9 Ludviga van Betovena i Rekvijema Đuzepea Verdija, kao i ostvarenja domaćih autora. Sa njim su, između ostalih, nastupili: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Roman Simović, Miloš Karadaglić, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski i Stefan Milenković. Crnogorski simfonijski orkestar je okosnica muzičkog života u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih generatora razvoja savremene crnogorske kulture.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − ten =