Podgorica – Koncert pijanistkinje Vladane Perović

 

 

Mlada crnogorska pijanistkinja Vladana Perović predstaviće se publici na svom prvom samostalnom  koncertu u Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović”, u petak, 19. oktobra 2018. godine, u Velikoj sali u 20 sati.

             Koncert se organizuje u okviru redovnog muzičkog ciklusa “Mladi talenti”, a umjetnica će  tom prilikom izvesti djela Johana Sebastiana Baha/arr., Feruća  Buzonija (Čakona iz Partite br. 2), Feliksa Mendelsona (Ozbiljne varijacije op. 54) i Modesta Musorgskog (Slike s izložbe).

              Vladana Perović je rođena 1995. u Podgorici u porodici muzičara. Već sa pet godina je počela da svira klavir. Završila je klavirski odsjek u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, u klasi Irme Marković. Studirala je na prestižnom Konzervatorijumu „Santa Cecilia” u Rimu u klasi profesora Rikarda Marinija (Riccardo Marini), gdje je završila osnovne i magistarske studije sa najvišim ocjenama. Trenutno je na magistarskim studijama kamerne muzike na istom konzervatorijumu u klasi profesora Roberta Galeta (Roberto Galletto).

              Od 2007. do 2012. godine, sarađivala je sa eminentnim profesorom i pijanistom Aleksandrom Serdarom. Uporedo sa studijama na Konzervatorijumu “Santa Cecilia” usavršavala se na Internacionalnim akademijama u Rimu kod profesora Daniela Rivere i Konstantina Boginoa.  Učestvovala je na brojnim seminarima i radila sa priznatim pijanistima i pedagozima kao što su: Vladmir Krpan, Aleksej Sokolov, Vedrana Kovač, Vladimir Ovčinjikov, Boris Kraljević, Bruno Canino, Dmitrij Baškirov, Andrzej Jasinski, Pavel Gililov, Leonel Morales, Đulijano Mazokante (Giuliano Mazzoccante), Albert Mamriev, Aleksandar Kobrin (Alexander Kobrin), Horst Lajfrid (Horst Leichtfried), Boris Petrušanski (Boris Petrushanky), Ruben Dalibaltajan (Ruben Dalibaltayan), Kemal Gekić, Igor Lazko i dr.

            Dobitnica je  velikog broja prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Između ostalog, bila je finalistkinja 6. Međunarodnog pijanističkog takmičenja “Šopen” (Chopin) koje organizuje Asocijacija jugoistočnih azijskih naroda (ASEAN) u Kuala Lumpuru i dobitnica treće nagrade u 2015; Naredne godine je ušla u finale međunarodnog takmičenja na Malti, gdje je osvojila specijalnu nagradu. Kao laureat takmičenja „Anemos“ u Rimu 2009. godine nagrađena je srebrnom medaljom predsjednika Republike Italije. Kao jedna od pobjednica velikog internacionalnog takmičenja „IBLA Grand Prize“ u Raguzi, Italija, učestvovala je na koncertu pobjednika u prestižnoj koncertnoj sali “Karnegi” (Carnegie Hall) u Njujorku 2008. godine.

             Priredila je brojne solističke koncerte u Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Rijeci, Sankt Petersburgu, Rimu, Veneciji i dr. Kao solista je nastupala sa Simfonijskim orkestrom mladih iz Beograda, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom grada Kjođa (Italija), Simfonijskim orkestrom mladih iz Rima i Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije, Cetinje. Učestvovala je na brojnim festivalima u Crnoj Gori – „A Tempo“ u Podgorici, „KotorArt – Don Brankovi dani muzike“, „KlarinetFest“ u Kotoru, Dani muzike“ u Herceg Novom, „Espressivo“ na Cetinju, „Grad Teatar Budva“ i u inostranstvu, na festivalima u Kjođi (Italija), Ptuju (Slovenija), Viani do Kaštelo (Portugal), Ahenu (Njemačka), Pinetu (Italija), Splitu i dr. Nastupala je u Parlamentu Crne Gore i na IX Samitu zvaničnika Jugoistočne Evrope u Budvi.

             Povodom proslave 70 godina Muzičke škole „Vasa Pavić” prošle godine joj je ukazana posebna čast da kao solistkinja nastupi sa orkestrom bivših i sadašnjih profesora i učenika muzičke škole na koncertu „Susret generacija” u produkciji škole i KIC-a “Budo Tomović”.  Ove godine Vladana je učestvovala na 7. Ljetnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim koritima gdje je radila sa priznatim profesorima, klarinetistom Veljkom Klenkovskim i violinistom Antonom Martinovim (Anton Martynov).

                       Ulaz je besplatan.