Podgorica – Koncert renomiranog Pekinškog simfonijskog orkestra

 

 

 

Jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u ovoj godini, koncert renomiranog Pekinškog simfonijskog orkestra biće održan 14. septembra 2017. godine, u Crnogorskom narodnom pozorištu, kao dio kulturnog programa foruma glavnih gradova Srednje i Istočne Evrope i Kine 16+1, čiji je domaćin Glavni grad-Podgorica.

 

 

Dan kasnije, 15. septembra planirano je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Pekinškog simfonijskog orkestra i Crnogorskog simfonijskog orkestra, kojim se otvara novo i značajno poglavlje unapređenja međunarodne kulturne saradnje na polju umjetničke muzike.

Prvi koncert i susret  Pekinškog simfonijskog orkestra i Crnogorskog simfonijskog orkestra se realizuje u okviru Foruma gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, čiji je domaćin Glavni grad Podgorica.

Jedan od najboljih orkestara današnjice /osnovan 1977. godine/ predvodi istaknuti kineski umjetnik Tan Lihua koji je angažovan kao umjetnički direktor i šef dirigent. Tokom protekle dvije decenije orkestar je nastupio na oko hiljadu simfonijskih koncerata i dostigao milionsku publiku različitih profesija i starosnih grupa. Imali su turneje u svim djelovima Kine, sedam turneja po Evropi i turneju u Americi. Pekinški simfonijski orkestar je učestvovao u  “Kineskoj nedjelji kulture” na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. 

Pod upravom Tan Lihua na koncertu koji će se održati u četvrtak, 14. septembra sa početkom u 19. časova u Velikoj Sali Crnogorskog narodnog pozorišta na repertoaru će biti djela kineskih kompozitora Fang Keije – Re ba igra i Julijan Yu – Koncert na kineske teme za dizi i orkestar, zatim Crnogorske pjesme (aranžman Žarka Mirkovića) i Simfonija broj 8 u G-duru Antonjina Dvoržaka.

 

 

Kao solistkinja na koncertu će nastupiti jedna od najznačajnijih kineksih flautistkinja Chen Yue koja će svirati na diziju (bambusovoj flauti).    

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 3 =