Podgorica – Koncert violistkinje Ive Durković


Prvi solistički koncert violistkinje Ive Durković biće organizovan u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti” u poneđeljak, 7.juna 2021. godine, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati.

               Program koncerta čine djela Mihaila Glinke (Sonata za violu i klavir u d molu), Antona Štamica (Koncert za violu u G duru) i Maksa Bruha (Kol Nidrei op. 47).

                Iva Durković rođena je 2002. godine u Podgorici. Muzičko obrazovanje stekla je u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”, gdje je nedavno maturirala. U klasi Jova Nikočevića, učila je najprije violinu, a zatim violu.

                Tokom školovanja učestvovala je na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima na kojima je osvajala uglavnom prve nagrade. Redovna je učesnica Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim Koritima, na kojem je imala priliku da se usavršava u okviru kamernih ansambala i orkestra pod mentorstvom profesora i umjetnika kao što su Nataša Popović, Žana Lekić, Petar Obradović, Marko Simović, Anton Martinov, i nastupa na završnim koncertima u Podgorici i na Cetinju.  Učestvovala je na brojnim festivalima i seminarima među kojima su festival “Muzika – most među narodima” u Forliju (Italija), manifestacija Podgoričko kulturno ljeto i projekat “Muzički krug”. 

                Pohađala je majstorske kurseve kod brojnih profesora i dirigenata (Metju Džouns, Toni Šeroks, Fabio Sperandi, Herman Klavi, Mateo Montanari, Paolo Marcoki, Graf Murž, Helen Klement, Rejčel Roberts, Mihal Budinski i dr.). 

               Dugogodišnja je stipendistkinja Ministarstva prosvjete i dobitnica nagrade “Fonda za talente”. 

              Položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji “Guildhall” u Londonu, gdje će započeti studije u septembru ove godine, u klasi profesora Metjua Džounsa. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − five =