Podgorica – Manifestacija “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori’’ (JAM 2017)

 

 

*MJESEC POŠTOVANJA DŽEZA*

(JAM 2017)

 

       Eksplozija muzike i emocija u PORUCI SA SATURNA

 

 

             Premijernom izvedbom džez mjuzikla za djecu “Poruka sa Saturna” (“Message from Saturn”) autora Ilaja Jamina (Eli Yamin) biće svečano otvorena tradicionalna manifestacija “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori’’ (JAM 2017). Projekat realizuju NVO Jazz Art, Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” i Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, a podršku ovom projektu dala je Ambasade SAD-a u Podgorici.

U KIC-u „Budo Tomović“ povodom premijerne izvedbe džez mjuzikla za djecu “Poruka sa Saturna” koji će svečano otvoriti tradicionalnu manifestaciju “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori” (JAM 2017), održana je press konferencija.

 

 

            Ilaj Jamin, kompozitor mjuzikla nije krio uzbuđenje na press-u, što poslije jako uspješnog projekta “Norina barka” iz 2011. godine opet sarađuje sa KIC-om. Naglasio je da je posebno izazovno i lijepo raditi sa novom grupom djece i nastavnika koji sa entuzijazmom i strašću doživljavaju džez.

            “Poruka sa Saturna” donosi priču o tri tinejdžera koja pokušavaju da spasu galaksiju Mliječni put od uništenja, a jedini lijek je da nauče da sviraju bluz.

            Urednica muzičkog programa u KIC-u, i vođa organizacije Jazz Art, Maja Popović istakla je da je postavka mjuzikla nesvakidašnja na našim prostorima i jedinstvena jer pripada džez žanru. Mjuzikl će se izvesti u punoj verziji, što podrazumijeva sve elemente muzičkog teatra: glumu, pjevanje i ples.

            “Pripreme i probe idu predviđenim tokom. Reditelj projekta je Zoran Rakočević. Na sceni će biti oko 40 izvođača, glavne uloge povjerene su učenicima niže i srednje Muzičke škole “Vasa Pavić”, koje su, za ovaj mjuzikl, odabrali nastavnici. Pored njih tu su dvije vokalne grupe učenika podijeljene u uloge Asteroida i Sazvježđa, četvoro solista, gudački kvartet učenika i jazz ansambl nastavnika škole” kazala je Popović.

             Mark Vajnberg, šef odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi SAD u Podgorici, izrazio je zadovoljstvo što je Ambasada dio ovog projekta, kao i cjelokupne Manifestacije JAM 2017. On je zahvalio KIC-u “Budo Tomović”, direktorici Burzan i urednici Popović što su otvorili vrata za jedan ovakav projekat i pomogli da se realizuje, a ujedno uputio zahvalnost NVO-u Jazz ART na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji. Istakao je da “Poruka sa Saturna” ima poseban značaj jer predstavlja svojevrstan muzički teatar, a ovakvi projekti važan su dio razmjene kultura i doprinose da se mladi iz Crne Gore uključe u produkciju mjuzikla i da neposredno nauče više o džez muzici i kulturi džeza, kao jedinstvenoj američkoj umjetničkoj formi.

             U pripremi mjuzikla učestvuju nastavnici pjevanja i hora Zorana Latković i Saša Barjaktarović, instrumentalisti Milorad Šule Jovović, gitara, Stefan Pavićević, saksofon, Milivoje Pićurić, kontrabas, Enes Tahirović, klavir/korepeticija, Martin Đorđević, bubnjevi.  Asistent  režije je Anđelija Rondović.

             Premijerna izvedba mjuzikla je zakazana za 8. april 2017. godine u 19h, dok je reprizno izvođenje sjutradan 9. aprila, u istom terminu. Ulaz je besplatan. 

             Dan pred premijeru, 7. aprila biće organizovana otvorena generalna proba, o čemu će javnost naknadno biti detaljnije obaviještena.

             Inače, manifestacija “Mjesec poštovanja džeza” traje cio april, donijeće publici 17 programa, a domaćini koncerata i filmova sa džez tematikom su Podgorica, Cetinje, Tivat i Kotor.