Podgorica – Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

 

U subotu, 13. maja 2017. godine, sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedene kompozicije: Koncert za violinu i orkestaru D-duru, op.77 Johanesa Bramsa, Priče iz središta zemlje Nebojše Jovana Živkovića i simfonijska poema Don Žuan Riharda Štrausa.

U Bramsovoj kompoziciji solističku dionicu će tumačiti istaknuti mađarsko-ruski violinista Graf Murža prof. na Konzervatorijumu u Moskvi, dok će u kompoziciji Nebojše Jovana Živkovića kao solista nastupiti Srđan Palačković solo timpanista Crnogorskog simfonijskog orkestra.

 

 

Okarakterisan kao jedan od najtalentovanijih mađarsko-ruskih violinista svoje genera­cije GRAF MURŽA diplomirao je i magistrirao na Konzervatorijumu u Moskvi. Post­diplomske studio je završio i na Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu.

Bio je pobjednik brojnih međunarodnih takmičenja (Demidov u Jekaterinburgu, X Međunarodnog takmičenje Čajkovski u Moskvi, Žak Tibo u Parizu, a kao šesnaestogo­dišnjak je bio laureat prestižnih takmičenja N. Paganini u Đenovi i Viana da Mota u Li­sabonu). Od 1990. koncertira kao kamerni muzičar, na resitalima i kao solista sa sim­fonijskim orkestrima u Rusiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj, Mađarskoj.

Izdao je tri CD-a za Harmonia Mundi.

Godine 2004. dobio je priznanje Istaknuti umjetnik Rusije.

Angažovan je kao profesor na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi.

Svira na violini Santino Lavazza Milano iz 1707.

 

SRĐAN PALAČKOVIĆ (1968, Priština) je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu na Poliinstrumentalnoj katedri – udaraljke. Zvanje doktora umjetnosti stekao je 2016. odbranom teze Uloga metode Senforda Mo­lera u umjetničkoj muzici za udaraljke.

Bio je perkusionista Beogradske filharmonije (1990/1992), a potom i solo timpanista istog orkestra (1992/2009). Osnivač je i član (sa Ivanom Marjanovićem) dua Beogradski perkusionisti – jedinog profesionalnog ansambla za klasičnu i savremenu muziku na udaraljkama u Srbiji. Ansambl je osnovao 1997. godine i od tada je sa njim ostvario brojne nastupe u zemlji i inostranstvu.

Pedagošku aktivnosti je započeo 1994/95. godine, kao profesor udaraljki u srednjoj muzičkoj školi Stanković u Beogradu. Profesor je udaraljki u srednjoj muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu i od 2003. samostalni stručni saradnik na Akademiji umjet­nosti u Novom Sadu.

Godine 2014. godine je izabran u zvanje vanrednog profesora na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

Angažovan je kao solo timpanista Crnogorskog simfonijskog orkestra od 2009. godine.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + thirteen =