Podgorica: Nastup Mješovitog pjevačkog zbora Rijeka – Sempre Allegro


U okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u petak, 30. jula, sa početkom u 21h, na Ljetnjoj sceni u Staroj varoši biće upriličen nastup Mješovitog pjevačkog zbora Rijeka – Sempre Allegro  koji će predstaviti muzičko-scenske posebnosti iz Hrvatske, sa naglaskom na primorske i istarske melodije. Program se realizuje u saradnji Saveza Crnogoraca Hrvatske i Sekretarijata za kulturu i sport.

Mješoviti pjevački zbor Rijeka – Sempre Allegro osnovan je  2014. godine, u cilju  okupljanja zaljubljenika u muziku  i horsko pjevanje. Dirigentkinja i osnivačica hora je Helga Dukarić Dangubić, profesor izvrstan savjetnik i horovođa, Maestra mentorica Hrvatske udruge zborovođa. 

Hor je u kratkom vremenu svoga postojanja učestvovao na dvanaest međunarodnih takmičenja u različitim kategorijama, te osvojio četiri srebrna i sedam zlatnih odličja. Dirigentkinja hora Helga Dukarić Dangubić dodatno je osvojila dvije nagrade za najboljeg dirigenta na takmičenjima 2018. i 2020. godine.

Hor posebno njeguje saradnju sa  brojnim srodnim organizacijama, te je ostvario  kvalitetnu saradnju s  MPZ Ina iz Zagreba, ŠPD Kolo iz Šibenika, GMH Vardar iz Skopja, Coro Giovani Fabrianesi iz Fabriana (Italija), horom Coral Cantemus iz Urugvaja te horom Felicita iz Njemačke. Posebno su ponosni na zajednički koncert u Šibeniku 27.09.2019, u saradnji s ŠPD Kolo i Simfonijskim duvačkim orkestrom Hrvatske vojske i izvođenje Carmine Burane Carla Orffa i Uvertire 1812 Petra Iljiča Čajkovskog. Kroz svoj program njeguje i promoviše kulturno stvaralaštvo ovog područja, domaće-riječke, istarsko-primorske i uopšte hrvatske muzičke baštine, ali i djela svjetske horske literature.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five − four =