Podgorica – Otvaranje izložbe “Ljepote Crne Gore na dlanu”


Biblioteka za slijepe Crne Gore organizuje svečanost otvaranja izložbe “Ljepote Crne Gore na dlanu” u prostoru EU info centra Montenegro, u poneđeljak 04.11.2019. sa početkom u 18 časova.

Izložbu će otvoriti Ministar kulture mr Aleksandar Bogdanović.

Izložba će u Podgorici biti otvorena naredne sedmice, a potom će biti organizovana u još 6 gradova Crne Gore do kraja marta iduće godine.

Izložba “Ljepote Crne Gore na dlanu ” je dio projekta Biblioteke za slijepe CG, koji je podržan od strane Savjeta Evrope i Evropske komisije u Strazburu, u sklopu programa European Heritage Stories.

Projekat obuhvata izradu 23 kulturna, turistička i istorijska objekta znamenitosti Crne Gore u 3D formatu, koji su propraćeni audio vodičem na crnogorskom i engleskom jeziku, kao i kratkim tekstom na crnom tisku i na Brajevom pismu.

Kada dođemo na izložbu, kako tvrde psiholozi, najviše se oslanjamo na svoje osjećaje vida. Lica oštećenog vida predmete na izložbi doživljavaju drugačije, pomoću sluha i dodira.

Preporučujemo svim prisutnima da zatvore oči i dodirom prepoznaju koji od eksponata je Sat kula u Podgorici, koji most na Tari, koji stari grad Budva, ili Husein pašina džamija u Pljevljima.

Na izložbi će biti postavljeni i 3D eksponati: Hram Hristovog Vaskrsenja, Mauzolej na Lovćenu, Njegoševa kapela, Ostrvo Sveti Stefan, Ostrvo Mamula, Sat kula Herceg Novog, Ostrvo Gospa od Škrpjela, Manastir Sveta Trojica, Most na Sastavcima, Carev Most u Nikšiću, Brana Mratinje na Pivi, Dvorac Kralja Nikole u Nikšiću, Manastir Ostrog, Cetinjski Manastir, Drevni rimski grad Duklja, Njegoševa Biljarda, Spomen dom u Kolašinu, Most Milenijum.

Izložba je specifična po tome što omogućava da dodirom doživite kulturno i istorijsko nasleđe Crne Gore.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + 2 =