Podgorica – Otvaranje izložbe slika Ljiljane Kolundžić


Centar savremene umjetnosti Crne Gore organizuju izložbu slika akademske slikarke Ljiljane Kolundžić pod nazivom “Moderne ikone”. Izložba će biti otvorena u Galeriji Centar u utorak, 20. oktobra, sa početkom u 19 časova.

Izložbu će otvoriti dr Anastasija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore.

Tekst koji prati katalogu potpisuje Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti: “Čovjek kao tajna i zagonetka fokus je svih radova slikarke Ljiljane Kolundžić. Figura čovjeka na njenim ranijim platnima i crtežima sintetizovana je do nivoa velikog arhetipskog znaka. Njome je projektovala zamršeno klupko nesvjesnog i svjesnog unutrašnjeg ja, kao i mjesto čovjeka u svijetu (univerzumu). Lice je često lajtmotiv, jer se njime „drugome, htjeli to ili ne, pokazuje najživlji, najosjetljiviji dio: unutrašnjeg Ja, djelomice ogoljelo, koje odaje beskrajno mnogo više, nego svo ostalo tijelo“.

Ljiljana Kolundžić rođena je 05.03.1967. godine u Podgorici. Završila Nastavnički fakultet 1987. godine, odsjek likovno u Nikšiću, zatim Fakultet Likovnih Umjetnosti,  1993. godine, odsjek slikarstvo na Cetinju u klasi profesora Dragana Karadžića. Magistrirala  2007. godine na FLU – odsjek slikarstvo – Cetinje. Članica  ULUCG od 1994. godine. Dugi niz godina se bavila pedagoškim radom, trenutno je zaposlena na poziciji pomoćnice direktora u Muzeju i galerijama Podgorice.

Izložba se može pogledati do 15. decembra.

Otvaranje izložbe biće upriličeno uz poštovanje svih aktuelnih mjera NKT-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × four =