Podgorica, Perjanički dom – Izložba Milene Živković

 

 

 

U četvrtak, 14. septembra 2017. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena izložba radova Milene Živković pod nazivom „Jedan dan“.

 

 

Milena Živković rođena je 1982. godine na Cetinju. Završila je Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku za grafiku u klasi prof. Anke Burić 2006. godine a na istom fakultetu 2010. magistrirala je grafiku. Izlagala je na samostalnim izložbama u Budvi i Kotoru kao i na grupnim izložbama u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj. Član je ULUCG.

Dobitnica je Godišnje Nagrade za grafiku, FLU Cetinje (2006).

Učestvovala je u projektima i rezidencijama: „Ex Libris grafička radionica”, 1. Podgorički sajam knjiga Expo – Podgorica (2005), Otvorena radionica grafike „EX LIBRIS”, Sajam knjiga, Podgorica; ActivArt projekt, Balkan posticajni fond za kulturu, Podgorica; Refleksija umjetnosti u javnim prostorima Cetinja-EXPEDITIO Centar za održivi prostorni razvoj(2007); prvi mural studio u Crnoj Gori, Žižo mural studio (2011-2017).

 

U uvodnom tekstu kataloga izložbe umjetnica je, između ostalog, zapisala: „Polje mog interesovanja je svakodnevica i potreba da stvaram t.j. transformišem trenutke iz jednog dana u uzvišene scene, poetične i pomalo magične kroz jednostavne prizore iz svakodnevice. U procesu sakupljanja i istraživanja naučnika kvantne mehanike, dolazim do saznanja da je magija zapravo neotkrivena fizika, što me dalje navelo na razvijanje rada i potrebe da postupim u stvaralačkom procesu po principu alhemije. Na taj način oslobađam višak mašte i pokušavam tješiti sebe i ljude oko sebe uz pomoć umjetničkog rada, da li je suština umjetničkog rada u ideji, realizaciji, kontekstu ili igri postaje nebitno; skup svih navedenih stvari je zapravo igra koja nadilazi sve forme, igra kao manifestacija želje za životom, tako shvatajući da smrt ne postoji“.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O UMJETNIČKOM STVARALAŠTVU
MILENE ŽIVKOVIĆ, KLIKNITE NA NJEN RAD

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + eighteen =