Podgorica – Predstava „Inspekcija“

 

 

 

U subotu, 3. marta 2018. godine, u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće izvedena predstava „Inspekcija“ Stevana Koprivice u režiji Gorana Bulajića, u produkciji Nikšićkog pozorišta.

U predstavi igraju: Simo Trebješanin, Boban Čvorović, Nikola Vasiljevič, Jovan Krivokapić, Gordana Mićunović, Milica Šćepanović, Julija Milačić, Marija Đurić, Jelena Nenezić Rakočević i Vukan Pejović.

Scenografiju i fotografiju radila je Anka Gardašević, kostimografiju Jelena Đukanović a muziku Dino Kapetanović.

„Inspekcija“ je komedijski ogled koji se, naizgled, bavi uzročno – poslijedičnim odnosima mentaliteta i politike, precijenjenih i preupotrebljavanih motiva naše svagdašnjice.  Kad ne znamo što ćemo, kada tražimo alibije za nezadovoljstva, muke, neslaženja, lične neuspjehe, neostvarene snove i ideale, odmah se dohvatimo mentaliteta i politike. Zajedno, daju jedan amalgam koji nam život čini paklenim, samo zato što sve i svašta sabijamo u ta dva pojma.  Zato sam pokušao da u ovom komadu, pisanom namjenski za Nikšićko pozorište, mentalitetu i politici dodam prstohvat sujete, dva prstohvata gluposti, prstohvat i po generacije pogubljene u tranziciji, sve sa malo prevare i opsene. Nakana mi je bila da tim receptom relaksiram  ono što nas boli, da pronadjem katarzu kroz smijeh. Međutim, kako je pisanje odmicalo, a pogotovo po uvidu u ishode  rediteljskog čitanja Gorana Bulajića, postalo je jasno  da je relaksacija vrlo relativna,  a katarza je ionako u domenu publike a ne pisca. Ova  priča o jednom „sličnom nama“ koga gnječe drugi, takođe „slični nama“, smještena na moru a pritisnuta planinama,  funkcionisaće po zakonima  gorke komedije, koja će da meandrira izmedju vanile i pelina, a na svakom od nas pojedinačno je kakav će ukus da nam ostane na nepcima.

                                                                                                                                 Stevan Koprivica