Podgorica – Predstavljanje interdisciplinarnog projekta „Politika kretanja”

 

Centar savremene umjetnosti - logo

 
 

U četvrtak, 15. septembra 2016. godine, sa početkom u 20 časova, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića biće predstavljen interdisciplinarni projekat „Politika kretanja” kanadske umjetnice Vesne Perunović.

„Politika kretanja” je poetsko razmišljanje o ličnom iskustvu dijaspore i globalnog fenomena migracije kao o prostoru između mobilnosti i zaustavljenog kretanja. Njeni radovi na ovoj izložbi, koji uključuju različite medije kao što su: crtež, skulptura, instalacija video i performans, govore o identietu koji je određen kulturnim izmještanjem i egzistencijom na međi različitih kultura i domovina.

Kustoskinja projekta je Svetlana Mladenov.

Vesna Perunović je rođena u bivšoj Jugoslaviji gdje je magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1988. živi i radi u Torontu. Njena interdisciplinarna umjetnička praksa uključuje crteže, skulpture, slike, instalacije, video i performanse. Učestvovala je na preko 100 grupnih i samostalnih izložbi u Kanadi i širom svijeta. Svoj rad prikazala je na bijenalnim izložbama u Havani, Albaniji, Crnoj Gori, Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj i Portugaliji. Boravila je u umetničkim kolonijama u Banfu, Berlinu, Njujorku i Pekingu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od Kanadskih savjeta za umjetnost, a njeni radovi su u kolekcijama u kanadskim i srpskim umjetničkim institucijama kao i u privatnim kolekcijama širom svijeta. Rad Vesne Perunović je prikazan u dvije monografske publikacije: (W)hole, 2004 i The Amblems of the Enigma, 2008.

Partneri Centra u realizaciji ovog projekta su: Ministarstvo kulture Crne Gore, Ambasada Kanade za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, Savjet umjetnosti Ontarija, Kanadski Savjet za umjetnost i Asocijacija za vizuelnu umjetnost i kulturu Visart.

Na otvaranju izložbe u Dvorcu Petrovića će govoriti mr Nenad Šoškić, direktor Centra, poznata istoričarka umjetnosti Svetlana Mladenov i Brajan Ebel, savjetnik za politička pitanja i odnose sa javnošću pri Ambasadi Kanade.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O UMJETNICI I IZLOŽBI
KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

katalog-naslovna

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − six =