Podgorica – Predstavljanje radova umjetnika učesnika razmjene u okviru IPA projekta MONETU petak 14. juna 2019. godine, sa početkom u 11h u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji Perjanički dom, biće predstavljeni radovi umjetnika koji su učestvovali u dvonedeljnoj razmjeni u okviru IPA projekta MONET čiji je vodeći partner Ministarstvo kulture Crne Gore. U razmjeni su učestvovali umjetnici iz Italije, Albanije i Crne Gore.

Francesco di Tillo, Esmerilda Herovi, Francesca Macina i Mirjana Marsenić Vujović će prezentovati svoje radove publici nastale u okviru razmjene i rezidencijalnog boravka u Centru savremene umjetnosti, kao jednom od partnera u okviru ovog projekta. Umjetnici su u saradnji sa mentorima posjetili značajne umjetničke institucije u Podgorici, Cetinju i Budvi a nastali radovi inspirisani su kulturnim nasljeđem Crne Gore.

U okviru IPA projekta MONET realizovaće se sedam umjetničkih labaratorija u kojima će učestvovati 28 umjetnika iz Crne Gore, Albanije i Italije a uključene institucije su Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Narodni muzej Crne Gore, Fondacija Pino Pascali, Arheološki muzej Ribezzo, ARATO – Arhiv elektronske umjetnosti i labaratorija savremene umjetnosti Univerziteta Moliza, Nacionalna galerija umjetnosti u Tirani i Nacionalni muzej fotografije „Marubi“ u Skadru.

Projekat MONET je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora.