Podgorica – Promocija knjige “Lirika kao sudbina”

 

 

Promocija knjige Mirjane Aleksandrove Rajković “Lirika kao sudbina” biće održana u srijedu, 8.novembra, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od 19 sati. 

            O knjizi će govoriti književnik i publicista Novica Đurić, a stihove će kazivati autorka. 

           Mirjana Aleksandrova Rajković, autor je 11 knjiga, proze i poezije, kao i priređivač knjige “Rekli su o … istorijske ličnosti i savremenici o ishrani (vegetarijanstvu) i životinjama”. Učesnica je više festivala poezije. Mirjana je dobitnica 3 međunarodna priznanja: dva puta je dobitnica internacionalnog priznanja za poeziju, na poznatom festivalu “NOSSIDE” koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Svjetskog poetskog direktorijuma UNESCO-a u Ređo Kalabriji – Italija. Priznanje NOSSIDE XXIV “Menzione particolare” dobila je 2008. godine za pjesmu “Ako odem”, a 2016. na 32-om internacionalnom takmičenju NOSSIDE XXXII priznanje “Menzione” za pjesmu “Ostanite latice otvorene”. Ove godine na međunarodnim pjesničkim susretima “Orfej na Dunavu” u Kostolcu – Srbiji, dobitnica je priznanja “Plakete za snagu lirskog izraza u pesmi TREBAO MI JE UPRAVO OVAJ OSJEĆAJ”. Poezija Mirjane Aleksandrove Rajković prevođena je na italijski jezik, a zastupljena i u dvije Antologije svjetske poezije “Nosside”.

           Objavljene knjige: „Najava“ (1984), „Samo da ne zaboravim da se smijem“ (1989), „Umjesto ćutanja koje to nije“ (1991), „Sve je igra“ (1998), „Dio priče o Velikom Srcu“ (1999), „Četiri vjetra ili na bezvremenom putu“ (2005), „Pisma, bilješke, eseji” (2007), “Roman ALBUM” (2009), “Ako odem” (2012), “Majčina kletva kao imperative” (2013), “Lirika kao sudbina” (2017).