Podgorica – Promocija knjige PAF KRATKE PRIČE

 

 

Promocija knjige PAF KRATKE PRIČE i uručenje nagrada autorima najboljih radova na ovogodišnjim konkursima PAF KRATKE PRIČE i PAF DIZAJN KNJIGE biće održane 20. septembra, u 19 časova, na platou pored Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” na Podgorica art festivalu.

Na konkurs za najbolje neobjavljene kratke priče u Crnoj Gori pristigla su 222 rada koja su potpisala 133 autora iz skoro svih crnogorskih opština. Žiri je odabrao tri najbolja autora i ukupno 21 naslov koji je publikovan u knjizi PAF KRATKE PRIČE: Vladimir VujovićIntervencija (prva nagrada), Dražen RemikovićMrtva palma (druga nagrada), Aleksandar ĆukovićUsjedjelica (treća nagrada), Ivan Todorović – Mladi bikovi, Tijana RakočevićKoža, Aleksandar ĆukovićIspred priče, Teodora KipaNapisaću kad majka umre, Nevenka KapićićŽene koje umiru, Davor GolubovićGrgeč, Vladimir VujovićNisam robot, Vuk VukovićNa sve ili ništa, Tina KuzmanNemar, Luka MarkovićZigurat na Crvenom trgu, Vuk Mišurović i Aleksandar BojićDrug, Stefan Bulatović1 i 2, Dražen RemikovićGost, Nikola MarojevićSudbina jednog boga, Dražen RemikovićStažista, Ana IvanovićProces, Marko MarašBrod i Filip MatanovićMorski cigani (rad Filipa Matanovića naknadno je uvršten u izbor umjesto rada Trn izvjesne autorke Tamare Popović, koja nije ostavila validne podatke i s kojom organizator nije uspio da stupi u kontakt).

Na konkurs za dizajn knjige pristiglo je ukupno 25 radova, a prva nagrada pripala je Ani Pajović za rad „Kratka je priča“, druga nagrada Ani Mitrović za rad „Kreativci“, a Anuški Vušurović treća nagrada za neimenovani rad.  

Organizator konkursa nagradiće tri najbolja pisca novčanim nagradama u iznosu od 500€, 300€ i 150€, a tri najbolja dizajnera nagradama u iznosu od 300€, 150€ i 100€. Prvonagrađena dizajnerka Ana Pajović potpisuje dizajn i prelom knjige PAF KRATKE PRIČE.

Na ovogodišnjem PAF-u biće organizovana i izložba dizajnerskih radova koji su učestvovali na konkursu.

Članovi žirija konkursa za kratke priče bili su Srđan Srdić (pisac i glavni urednik izdavačke kuće Partizanska knjiga iz Kikinde), Danilo Lučić (pjesnik i urednik izdavačke kuće Kontrast iz Beograda) i Ognjen Savić (glavni urednik Artoa), a za dizajn knjige prof. Ana Matić (redovni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti), prof. Suzana Pajović (vanredni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti) i mr Adela Zejnilović (saradnik u nastavi na Fakultetu likovnih umjetnosti i grafički dizajner izdavačke kuće Arto).

Kandidati su radove mogli slati od 23. januara do 23. aprila (Svjetski dan knjige i autorskih prava) ove godine.

Organizatori oba konkursa su izdavačka kuća ARTO, Podgorica art festival (PAF) i Culture club Podgorica.