Podgorica – Promocija knjige “Susret je najveći dar” Branke Bogavac


Novo književno izdanje poznate novinarke i publicistkinje Branke Bogavac “Susret je najveći dar” biće predstavljeno u utorak, 29.oktobra 2019. godine, u sali DODEST, u 19 sati.

                  O knjizi će govoriti: književnik Miraš Martinović, prof.dr Draško Došljak i prof. Zorica Joksimović. Moderator večeri je Amer Ramusović.

                   “Naslov knjige “Susret je najveći dar” odnosi se najprije na moje susrete s velikim ljudima. Ljudi koje sam imala sreću da sretnem darivali su mi svoje riječi – onako, za ljubav susreta, za ljudsku ljubav, za moju ljubav za njihove knjige i njihove riječi, jednostavno, poklonili su mi ih, a ja ih, s moje strane, prenosim svima onima koji vole da čitaju, koji vole knjige. Tako moj susret s tim ljudima postaje mjesto rasprostiranja njihovih riječi, mjesto odakle će one otići još dalje i stići do onih koji će ih primiti kao darove koji će ih obogatiti. I to rasprostiranje njihovih poklona je moje uzdarje za njihov dar. Naslov se takođe odnosi i na sve susrete s prijateljima kao i dobronamjernim ljudima za koje Drugi nešto znači. Ima li išta ljepše od susreta s čovjekom?“ navodi autorka.

                  Branka Bogavac je rođena 1937. godine u Virpazaru, na Skadarskom jezeru. Gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu 1964. godine. U Pariz, gdje i danas živi, došla je 1964. godine, kao stipendista kulturnih razmjena Jugoslavije i Francuske. Na Sorboni je završila slavistiku 1968. godine, gdje je i magistrirala. Predavala je srpkohrvatski jezik u zvanju docenta (chargée de cours) na Sorboni, Pariz-VIII, 1977/78. godine. Dvadeset godina je bila profesorka u Jugoslovenskoj dopunskoj školi i na Radničkom Univerzitetu u Parizu. Decenijama je objavljivala intervjue na cijelom jugoslovenskom prostoru, te objavila dvanaest knjiga. Za svoj publicistički rad na planu afirmisanja francusko-jugoslovenske kulture i angažmana na istom polju, kao i direktorku Kulturnog centra Srbije i Crne Gore u Parizu, Francuska ju je odlikovala ordenom Viteza umjetnosti i književnosti 2013. godine. Za sada je jedini nosilac tog priznanja u Crnoj Gori, poslije Dada Đurića i Danila Kiša.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*