Podgorica – Promocija novog izdanja italijanskog časopisa “Nova savremena istorija”


Promocija novog izdanja italijanskog časopisa “Nova savremena istorija” (Nuova Storia Contemporanea) sa tekstovima naših istoričara Novaka Adžića, Slavka Burzanovića, Živka Andrijaševića i Šerba Rastodera o Crnoj Gori u razdoblju poslije 1918. godine biće organizovana u srijedu, 24.novembra, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, od 19 sati. 

Učesnici promocije su: prof. dr Matteo Napolitano, dr Šerbo Rastoder, dr Živko Andrijašević, dr Slavko Burzanović, mr Novak Adžić i ambasador Miodrag Vlahović.

Miodrag Vlahović, doskorašnji ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Mateškom redu, koji je koordinisao ovaj projekat, ističe da Crna Gora duguje posebnu zahvalnost prof. dr Mateu Napolitanu, jednom od istaknutih italijanskih istoričara srednje generacije, koji je, bez ikakve naknade, u saradnji sa prof. Franćeskom Perfetijem, urednikom “Nove savremene istorije”, uspio da prezentuje radove o tom intrigantnom periodu novije crnogorske istorije, o kojem se i u Crnoj Gori zna manje nego što bi bilo potrebno.

Radove crnogorskih autora prati i dio sa fotografijama crnogorskog kralja Nikole I u godinama izgnanstva, kao i značajnih crnogorskih ličnosti tog doba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + four =