Podgorica – Završen Treći međunarodni festival lutkarstva

 

Medjunarodni festival lutkarstva Podgorica

Treći međunarodni festival lutkarstva zatvoren je u nedjelju, 14. septembra u KIC-u Budo Tomović. Festival, koji se održavao od 10. do 14. septembra 2014. pored Podgorice, kao centralnog mjesta održavanja, organizovao je i izvodjenje predstava u Nikšiću, Kotoru, Beranama i Herceg Novom. Ulaz na sve predstave, i ove godine, bio je BESPLATAN.

 

Zatvaranje festivala - 1

Zatvaranje festivala - 2

 

Na ceremoniji koju je vodila Milena Janjušević učestvovao je sjajni maleni solista Jovan Aleksić, plesni klub Bjuti i hor Zvjezdice sa svojim solistima, koji je kao iznenađenje večeri uživo otpjevao himnu Festivala. U punoj sali KIC-a Budo Tomović, proglašenju nagrada i zatvranju Festivala prisustvovale su i zvanice iz ambasada Narodne Republike Kine, Slovenije i Ukrajine.

Zatvaranje festivala - 3Međunarodni žiri u sastavu: Slavčo Malenov, Zoran Đerić i Goran Bulajić, donio je odluku o nagradama: Gran prix za najbolju predstavu u cjelini osvojilo je Gradsko pozorište Podgorica, za predstavu „Ružno pače“ u režiji Jaroslawa Antonjuka.  Nagrada za najbolju režiju pripala je režiserki Jeleni Sitar Cvetko zа visokа  dostignućа u režiji predstаve „Kad je Šemil išao u Varšavu“ u izvođenju Lutkovnog gledališča – Maribor iz Slovenije.  Nova nagrada Festivala, nagrada za najbolju dramaturgiju otišla je u ruke Igora Bojovića, za adaptaciju teksta u predstavi „Ružno pače“, dok je nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena Zatvaranje festivala - 4Branku Casermanu zа slovenačku predstаvu „Kad je Šemil išao u Varšavu“.

Najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka po mišljenju stručnog žirija uradio je  Volodymyr Jakubowski zа lutke u predstаvi „Hroma Patkica“ u izvođenju Akademskog pozorišta glumca i lutke – Ternopolj iz Ukrajine. Najbolju originalnu muziku imala predstava „Kad je Šemil išao u Varšavu“, autora Igora Cvetko kome je i pripala.

Dodijeljene su i tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo i to ŠanŠujang (ShanShuzang) iz Teatra šangajske akademije – Šangaj iz Kine, zа аnimаciju uloge „Ples duge svile“ u režiji QinFeng u predstаvi „Priče iz Kine“, Mihi Bezeljaku,  Lutkovno gledališče – Maribor iz Slovenije zа аnimаciju uloge Šemila u predstаvi „Kad je Šemil išao u Varšavu“ u režiji Jelene Sitar Cvetko i Branku Iliću iz Gradskog Pozorišta Podgorica, Crne Gore zа аnimаciju uloge Klovna i Ružnog pačeta u predstаvi „Ružno pače“ u režiji Jaroslawa Antonjuka.

 

 Zatvaranje festivala - 5

 

O nagradi Dječjeg žirija odlučivali su podgorički osnovci, polaznici Školice glume DC KLUB: Darja Miljanić – predsjednica, Andrej Dlabač, Viktor Dlabač, Novak Nikolić, Dina Nikolić, Zatvaranje festivala - 6Tara Popović, Matija Đaletić, Andrija Vojinović, Marija Jovićević, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Jovan Radulović, Dunja Vukčević, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Maša Džudović, Dara Stojanović, Novica Dubljević-članovi. Njihova nagrada pripala je slovenačkoj predstavi “Kad je Šlemil išao u Varšavu” Lukrkovnog gledališča Maribor.

Plakete i statue nagrađenima su uručili osnivači Festivala Ljiljana Burzan Nikolić i Davor Dragojević.

Značajnu podršku za okupljanje ovakve ekipe organizatori duguju Ambasadama Narodne republike Kine, Republike Turske i Turskom kulturnom centru „Junus Emre”, te Ambasadi Zatvaranje festivala - 7Republike Ukrajine i Slovenije, sve u Crnoj Gori. Kako se Festival finansira od strane sponzora i donatora, brojni su pojedinci i kompanije kojima želimo da se zahvalimo za podršku. Ove godine Festival je podrzalo i Ministarstvo kulture, a neki od sponzora su i Fondacija Petrović Njegoš, Ministarstvo prosvjete, kulture, turizma, nauke, ekonomije, Agencija za elektronske medije, Montenegro Airlines, Erste banka, EPCG, Voli, Čelebić, Lovćen životna osigurnja, Komisija za hartije od vrijednosti, NLB, CGES, Plantaže, Domaća trgovina, Centar za socijalni rad, HL klub i drugi.

 

 

Sve informacije su dostupne na www.lutkarstvo.me, kao i na Facebook Pageu www.facebook.com/lutkarstvo