Podgoričko kulturno ljeto – Koncert gitarskog dua Srđan Bulatović – Darko Nikčević

 

 

 

          Crnogorski gitarski duo Srđan Bulatović – Darko Nikčević prirediće koncert u okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2017“ u četvrtak, 1.juna, na Trgu nezavisnosti, sa početkom u 21 sat.

 

 

Repertoar koncerta obuhvatiće autorske kompozicije sa kompakt diskova „Dodir Crne Gore“, „Singerija“, “Ritmico” kao i kompozicije sa najnovijeg albuma „Balkan, Mediteran, Orijent“ koji je objavljen u martu ove godine u izdanju PGP RTS-a.

 

 

          Dr Srđan Bulatović i mr Darko Nikčević su koncertni gitaristi i kompozitori. Srđan je doktor klasične gitare (diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Tošića, potom magistrirao i doktorirao, takođe na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vere Ogrizović), a Darko je flamenko gitarista i magistar audio tehnologije (završio je Elektrotehnički fakultet u Podgorici, a magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na odseku Audio i video tehnologije). Njihova saradnja počinje 1991. godine i traje do danas kontinuiranim koncertnim izvođaštvom, snimanjem kompakt diskova, koncerata, radio i TV emisija, video spotova. Pored klasične muzike koja je nezaobilazni segment njihovog obrazovanja i izraza, želja i otvorenost za upoznavanjem i dopunjavanjem svoga znanja drugim modernim muzičkim stilovima XX i XXI vijeka odvešće ovaj duo na zanimljivo višedecenijsko muzičko putovanje, i dovesti ga  do sopstvene autorske muzike. Koncertni repertoar sa njihovih nastupa iz devedesetih godina sastavljen je od sopstvenih obrada klasične i filmske muzike pažljivo odabranih i prilagođenih svim specifičnostima i nesavršenosima klasične gitare kao instrumenta. Gitaristi su najreprezentativnije kompozicije iz ovog perioda snimili na svojim prvim zajedničkim kompakt diskovima: DUO (2001.) i Nostalgija (2005.) godine. Nastavljajući izučavanje muzike insprisane folklorom i tradicionalnim kompozicijama raznih zemalja, a u isto vrijeme proučavajući uticaj modernih muzičkih pravaca u kojima je gitara bila i ostala dominantan ili jedan od vodećih instrumenata (flamenko, jazz, rock, figerpicking), gitaristi se okreću sopstvenom izrazu, komponujući i izvodeći sopstvena djela. Oni traže inspiraciju prvenstveno u tradicionalnoj muzici i folklornim temama Crne Gore, ali se takođe u njihovim djelima osjeća ljepota Mediterana, misticizam Orijenta i nepravilni ritmovi Balkana. Svoja djela izvode na mnogim koncertima u zemlji i inostranstvu, te snimaju TV spotove kao i autorske kompakt diskove Dodir Crne Gore (2011.), Sinergija (2012.), Ritmico (2015. godine) i The best of Montenegro (2016.). Duo se van granica Crne Gore predstavljao publici u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Grčkoj, Albaniji, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Rusiji, Makedoniji. Gitaristi trenutno nakon uspješnih nastupa u Njujorku (Carnegie Hall), Minhenu, Dubaiju promovišu svoj najnoviji kompakt disk autorske muzike „Balkan, Mediteran, Orijent“.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + five =