Podgoričko kulzurno ljeto – Književno veče Ljiljane Tomanović Ponomarev


Književno veče “Povratak u dedovinu” autorke Ljiljane Tomanović Ponomarev održaće se u četvrtak, 17. juna u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta.

Program je dio Podgoričkog kulturnog ljeta i organizuje se u saradnji sa NVU “Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine Crne Gore (IPAK CG).

Veče će se održati u četvrtak, 17. juna sa početkom u 20.00 sati, JU Narodna Biblioteka “Radosav Ljumović”, sala “Marko Miljanov” (kosa sala).

​Učesnici:

Autorka

Stevan Koprivica

Aleksandra Vuković

Valentina Radulović


Ljiljana Tomanović Ponomarev

Rođena u Podgorici. Odrasla i maturirala u Herceg Novom, u umjetničkoj porodici. Diplomirala je francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Usavršavala se na Faculte des lettres pour les etudiants etrangers u Grenoblu. U dvogodišnjnem trajanju pohađala predavanja na post-diplomskim studijama na Političkim naukama u Beogradu, smjer Sociologija kulture.
Radila je kratko kao profesorka francuskog jezika u X beogradskoj gimnaziji u Beogradu, a zatim kao stručni i naučni prevodilac u firmi sa poslovnim angažmanima u inostranstvu. U tom svojstvu boravila je u više navrata i više godina u Džibutiju i Maroku.
Sankcije iz 1995. godine su uslovile da ode na prinudni odmor. Kako tada ima više vremena, posvećuje se književnom radu.
Njeni romani pretežno su vezani za tri toposa: Boku, Herceg Novi i Podgoricu.
Do sada je objavila četiri romana:
• Prvi roman “Sestra moja Erika” 2001. godine, u izdanju izdavačke kuće Oktoih iz Podgorice. Za ovaj roman je dobila nagradu Petar Kočić.

• Roman “Igre i Ogledala” objavila je Narodna knjiga iz Beograda, 2005. godine. Književna kritika je roman “Igre i ogledala” ocijenila kao “porodični psihološki roman koji potvrđuje autorku kao značajno ime u savremenoj srpskoj književnosti”.

• “Učenica profesora Džojsa” je sljedeći roman objavljen 2012. godine i samo nakon mjesec dana od objavljivanja ušla je na listu 20 najčitanijih knjiga i u najuži izbor za NIN-ovu nagradu.

• Roman “Umjetnik i muza” objavljen je 2019. godine i kao i prethodna autorkina djela odmah na sebe snažno skrenuo pažnju književne kritike i čitalačke publike.

Na promocijama romana Ljiljane Tomanović Ponomarev govorili su najugledniji kulturolozi i kulturni djelatnici sa ovih prostora poput: Đura Šušnjića, Ratka Božovića, Stevana Koprivice, Aleksandre Vuković …
Ljiljana Tomanović Ponomarev rado ističe da njeni porodični korijeni vode do Crne Gore.
Iz svoje duge i bogate porodične tradicije autorka je crpla teme za svoj spisateljski rad.
Potiče iz stare i jedne od najuglednijih bokeljskih porodica. Dr Lazar Tomanović, rođeni stric njenog oca, je istorijska ličnost i bio je čovjek od posebnog povjerenja kralja Nikole. Tokom kraljeve vladavine Lazar Tomanović je bio: predsjednik Vlade, predsjednik Suda, ministar inostranih poslova…
Otac Ljiljane Tomanović Ponomarev, vajar Luka Tomanović, je takođe znamenita ličnost i jedan od najuglednijih stvaralaca i na likovnim prostorima širim od crnogorskog.
Majke Ljiljane Tomanović Ponomarev, Ljubica, bila je Podgoričanka, od Vukićevića, pa je i autorka rođena u našem gradu. Kao i očeva, tako je i porodica njene majka takođe bila inspiracija za autorkino stvaralaštvo, za roman “Umetnik i muza”.
Ljiljana Tomanović Ponomarev živi i radi na relaciji Beograd – Herceg Novi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − eleven =