Podgoričko ljeto – Koncert Anđela Jovićević, sopran i Vesna Damljanović, klavirska pratnja

Program Podgoričkog kulturnog ljeta 2019, biće zatvoren koncertom Anđele Jovićević Brajović i Vesne Damljanović u subotu, 21. septembra u Atriumu Capital Plaze. Koncert će početi u 20:00 časova.

Podgoričko kulturno ljeto programski je započelo 30. maja. U toku trajanja Manifestacije, izvedeno je preko 50 programa na različitim gradskim lokacijama, otvorenim scenama, gradskim trgovima. Publika je bila u prilici da prisustvuje programima sa likovne, književne, dramske, muzičke scene. U programima su učestvovali kako domaći tako i inostrani umjetnici. Svoje stvaralaštvo predstavili su i studenti. Osmišljenim programima obilježeno je 20 godina postojanja manifestacije Podgoričko kulturno ljeto.

U subotu se zatvara scena Podgoričkog kulturnog ljeta, koncertom mladih umjetnica.

Anđela Jovićević Brajović, rođena je 21.11.1992. godine u Podgorici.  Završila je osnovnu i srednju muzičku  školu „Vasa Pavić“ , odsjek solo pjevanje, u klasi prof. Marine Cuce Franović. Diplomirala i masterirala na  Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu,  u klasi prof.  mr Sanje Ostić. Iza sebe ima zapažene nastupe i nagrade sa državnih i  internacionalnih takmičenja:  Bruna Špiler u Herceg Novom (prva, druga i treća nagrada), Lazar Jovanović u Beogradu (druga nagrada), Republičko takmicenje u Kotoru (prvo mjesto i specijalna nagrada), Vera Vitkaj u Novom Sadu (druga nagrada), Lav Mirski, Osjek (druga nagrada). Posjeduje priznanje za jednog od najboljih studenata akademije. Održala je  četiri solistička koncerta, u Podgorici, Sarajevu i na  Hvaru. Pohađala je masterklas kod eminentnih pjevača i profesora :  Milice Stojadinović, Radmile Bakočević, Radmile Smiljanić i  Sanje Ostić. Bila je kamerni izvodjač i solista u horovima Stanko Dragojević i kamernom crkvenom horu. Nastupala je u gotovo svim značajnijim crnogorskim salama, kao solista I kamerni izvođač. Zauzima učešće na festivalima ”Mećavnik”- Mokra Gora,  ”Koral”- Sarajevo, ”Odakle zovem”- Podgorica, kao i raznim drugim koncertima i manifestacijama.

Vesna Damljanović (Vesna Đokić 1986) je istaknuta crnogorska pijanistkinja, doktor umjetnosti – klavirskog odseka, iz klase profesora Aleskandra Serdara (FMU Beograd). Na njenu pijanističku formaciju uticali su istaknuti klavirski pedagozi kao što su: Anka Asanović, Boris Kraljević, Vladimir Bočkarjov i Aleksandar Serdar. Dobitnica je velikog broja priznanja i nagrada među kojima se ističu: priznanja laureata i prvonagrađene kandidatkinje kategorije svog uzrasta na državnim takmičenjma (1997–2003), prve nagrade je na međunarodnim takmičenjima u Šapcu, Nišu (laureat), treća nagrada i nagrada SOKOJ-a na takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu, Specijalna nagrada za najbolje izvedeno delo komponovano posle 1930. godine na Internacionalnom pijanističkom takmičenju „Eastman Young Artist̕s Piano Competition“ u Ročesteru (Njujork) (2004). U okviru VI Šopenovog konkursa – „Chopin in memoriam“, koje se održavalo u Varni (Bugarska) 2010. godine, nagrađena je sa IV nagradom i titulom Laureata. Na „Takmičenju crnogorskih pijanista – Frederik Šopen“, koje se održavalo u Podgorici 2010. godine, odnela je titulu Laureata, koja joj je obezbedila i koncert na Konzervatorijumu „Paderevski“ u Poznanju (Poljska).

Kao solo, kamerni muzičar i klavirski saradnik Vesna je nastupala u gotovo svim značajnijim salama u Crnoj Gori. Nastupala je u okviru festivala A tempo – Podgorica, Budva grad teatar – Budva, Septembarski dani kulture – Nikšić, Ciklus mladih crnogorskih pijanista – Podgorica, Šopenijada – Beograd, Nacionalna koncertna sezona – Srbija. Nastupala je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom izvodeći crnogorsku premijeru Druge simfonije „Kosovska“ Redža Mulića. Sarađivala je sa dirigentima maestrom Radovanom Papovićem i maestrom Grigorijem Kraskom. Bila je jedan od solista u okviru izvođenja VI Brandenburškog koncerta Johana Sebastijana Baha, gdje se predstavila na čembalu. Snimala je za potrene RTVCG. Što se tiče zemalja u okruženju njeni angažmani podrazumevaju i veliki broj nastupa u Srbiji, a pored Crne Gore i Srbije nastupala je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Albaniji, Bugarskoj, Poljskoj, Francuskoj, Italiji i Americi.

Posle gotovo desetogodišnjeg pedagoško-saradničko-teorijskog angažmana u nižim i srednjim školama u Srbiji i Crnoj Gori, Vesna je, od studijske 2015/2016 godine, izabrana u akademsko zvanje umjetničkog saradnika na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U subotu, 21. septembra od 20:00 časova u Atriumu Capital Plaze imaćemo priliku da čujemo kompozicije:

 • A. Dvořák – ,,Když  mne stara matka”
 • G. Puccini – ,,Quando men vo soleta” (arija Mizete, opera ,,Boemi”)
 • G. Verdi – ,,Brindisi”
 • G. Verdi – ,,La zingara“
 • G. Verdi – ,, Pace, pace mio dio” (arija Leonore, opera ,,Moć sudbine”)
 •  
 • Ch. Gounod – ,,Je veux vivre”(arija Julije, opera ,,Roemo I Julija”)
 • P. I. Tchaikovsky – ,,Nochi bezumnie”
 • M. Prebanda – ,,Oj, jabuko”
 • P. Krstić – ,,Nimfa”
 • G. Verdi – ,,Addio del passato” (arija Violete, opera ,,Traviata)
 • E. Kálmán – ,,Heia, heia” (arija Silve, operetta ,,Knjeginja čardaša”)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 9 =