Poezija Borisa Jovanovića Kastela u regionalnom portalu za književnost i umjetnost Hyperborea

 

03.02.2017.

Ugledni regionalni portal za književnost i umjetnost Hyperborea objavio je nekoliko poema o Mediteranu Borisa Jovanovića Kastela. Jednu od njih, autor je posvetio prijatelju i prije dva dana premunulom velikanu evropske književnosti Predragu Matvejeviću. 

 

 

Predragu Matvejeviću,

prijatelju i mediteranskom sudbeniku

Raste na suvom kamenu antičkog rodoslova.
Od botaničara zaboravljena
širi granice Sredozemlja.
Sumeri su je upisivali
na glinenim pločicama.
Pominju je u egipatskom papirusu
Ebers kao biljku besmrtnosti,
balzam kraljica nevjernih okončanju.
Lijepa Nefertiti i pohotna Kleopatra,
naše Jakvinta i Desislava,
bile su izazovnije poslije kupanja
njenim sokom i danas,
gipkije od poskoka, u snove dolaze.
Za Hebreje bila je eliksir Jerusalima,
vjerska i svjetovna Gospa svetih suza,
pješčanim narodima – ljiljan pustinje.
U Kolumbovom notesu upisana je
među četiri biljke neophodne zdravlju.
Tihu iscjeliteljku pominje i Pinije stariji
u Prirodopisu, kao i crnogorske princeze
u tajnim memoarima nikad objavljenim.
Dvadeset minerala njeni su medaljoni
na ikonostasu rtova
od naših tijela spravljenih.

* * *

I moja majka
njenim uljima
liječi patnje poslije hirurškog noža
i stavlja u herbarijum
pored đece
kao najmlađu kći.
Na svoj život
bila je stavila
tačku.
Ali, list aloje
iskapao je još
dvije kaplje.
To su tri…

10. 12. 2010.

 

O AUTORU

Boris Jovanović Kastel (1971). Kritika ga smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske provenijencije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva i književnosti regiona bivše Jugoslavije. Osnovno, srednje i fakultetsko obrazovanje stekao je u Podgorici.

Boris Jovanović Kastel - 5Objavio je knjige poezije:

Kad zamirišu kajanja (1994)
Prstenje pomorja (1995)
Fusnote južnih zvona (1997)
Anatomija sredozemnog dana (1998)
Mediteranska agenda i proricanje prošlosti (2000)
Mediteranski heksateuh (2003)
Ego mora (2004)
Vjenčanje sa sipom (2007)
Neptune’s spear (2007, izbor iz poezije na engleskom jeziku)
Mediteranski indigo (2008, izbor iz poezije)
Ručak na hridini (2010)
Kosilo na čeri (2014, na slovenačkom )
Pozivno pismo Suncu (2016)

Objavio je i četiri knjige izabranih eseja:

Pergament od sireninog poprsja (2000)
Peta strana juga (2005)
Ogledanje u bonaci (2009)
Mediteransko prosvjetljenje – naš Mediteran, kompas sudbine (2012)
Beskopnik (2015)

O poeziji Borisa Jovanovića Kastela objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar (2009).
Dobitnik je svjetske Pohvale za poeziju Nosside 2011. koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Svjetskog poetskog direktorijuma UNESCO-a u italijanskom gradu Ređo Kalabrija. Uređivao je časopis za književnost Ovdje (2000-2003). Eseje objavljivao niz godina u dnevniku Pobjeda.

Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, poljski, češki, albanski, mađarski i slovenački jezik.

Zastupljen je u Antologiji svjetske poezije Nosside na italijanskom jeziku, Antologiji Mediteranske ljubavne poezije od najstarijih vremena do danas (Narodna biblioteka Radosav Ljumović, Podgorica),  Antologiji savremene slovenske poezije na slovenačkom jeziku (Međunarodna revija za poeziju, Rp. Lirikon, Velenje, 2010, u izboru i prevodu Petera Kuhara), Antologiji crnogorske poezije na albanskom jeziku (Izdavačka kuća Onufri, Tirana2012. u izboru i prevodu Dimitrova Popovića),  Antologiji  južnoslovenske poezije Twoja chwila na poljskom jeziku (Tvoj trenutak,  Agawa,  Varšava, 2012.  u izboru i prevodu Grzegorza Latuszynskog), dvojezičnoj češko-engleskoj Antologiji savremene slovenske poezije Bludni korijeni (2015) objavljenoj na  Univerzitetu Palackog u Olomoucu u Češkoj Republici koja se izučava na svim univerzitetima slavistike u Evropi i svijetu, antologijama crnogorske poezije, antologijama poezije o vinu, ženi…

Izabran je u trideset pjesnika svijeta učesnika VI Svjetskog festivala poezije (Sixth World Poetry Festival) u Kalkuti (Indija) 2012. i 2014. godine.

Kastelovu knjigu poezije na slovenačkom jeziku Ručak na hridini (Kosilo na čeri) objavila je 2014. godine slovenačka izdavačka kuća Hiša poezije u antologijskoj ediciji evropskih pjesnika Poetikonove lire kao dio programa Evropske komisije.

Zastupljen je u dvojezičnoj, češko-engleskoj, Antologiji savremene slovenske poezije Bludni korijeni (2015) objavljenoj na Univerzitetu Palackog u Olomoucu u Češkoj Republici koja se izučava na univerzitetima slavistike u Evropi i svijetu.

Italijanski časopis za svjetsku književnost i ostale umjetnosti Margutte, u oktobarskom broju 2014. godine, u rubrici Svjetski pjesnici, objavio je Kastelovu poeziju u prevodu Marije Tereze Albano.

Uvršten je u internacionalnu antologiju poezije mira i tolerancije Svim na zemlji mir uz pjesnike sa prostora bivše Jugoslavije, međunarodnu zbirku ljubavne lirike Tebi pjesmom, Valentinovo 2015. sa pjesnicima sa zapadnog Balkana i Evrope i zajedničku polilingvalnu zbirku poezije o moru More na dlanu sa pjesnicima iz 17 država svijeta (Kultura snova, Zagreb, 2014. i 2015.).

Dobitnik je godišnje međunarodne nagrade “Književno pero” (2016) za najbolju knjigu poezije van izdanja Hrvatskog književnog društva, za knjigu „Pozivno pismo suncu“ objavljenu u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice u biblioteci savremene crnogorske poezije Savremenik.

Živi u Podgorici.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + seventeen =