Poezija crnogorskih književnika objavljena u ukrainskom časopisu za književnost

 

OKF - logo

 
 

Casopis Tekst OverPoezija crnogorskih književnika Milorada Popovića i Marka Vešovića, prevedena je i objavljena u novom broju uglednog ukrainskog časopisa za književnost „Tekst Over“. Stihove je sa crnogorskog preveo Volodimir Krinicikij. U okviru rubrike Poezija, koja inače otvara ovaj broj časopisa „Tekst Over“, pored Popovićevih i Vešovićevih nalaze se pjesme savremenih autora poput Artema Bebika, Ljubov Iljnickaje, Martina Kirhgofa, Miroslava Mamčaka, Olega Olinikjeva i Olene Švec-Vasijne.

Milorad Popovic - nMilorad Popović je rođen 1957. godine u Lipi Cuckoj, Cetinje. Autor je sedam knjiga poezije, pet knjiga eseja na temu crnogorskog nacionalnog pitanja i jednog romana. Djela su mu prevođena na brojne strane jezike. Dopisni je član Evropske akademije poezije, čije je sjedište u Luksemburgu. Trenutno je predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika i direktor Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinje, izdavača savremene crnogorske i južnoslovenskih književnosti i časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS. Dobitnik je brojnih nacionalnih i inostranih priznanja.

Marko VesovicVešović je rođen 14. marta 1945. godine u Crnoj Gori, u selu Papama kod Bijelog Polja. U Sarajevu je završio Filozofski fakultet. Postdiplomske studije završio je u Beogradu. Doktorsku disertaciju odbranio je u aprilu 2002. godine. Marko Vešović jedan je od najvažnijih pjesnika postjugoslovenskih književnosti. Mnogi ga vide kao ubojitog kolumnistu i polemičara. Njegova knjiga „Poljska konjica“ smatra se najboljom pjesničkom knjigom koja govori o ratu koji je Vešović proveo u Sarajevu. Predaje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Jedan je od urednika Antologije najnovijeg bosanskohercegovačkog pjesništva. Najznačajnije knjige su mu zbirke pjesama „Nedjelja“, „Osmatračnica“ i „Poljska konjica“, roman „Rodonačelnik“, te knjiga polemičkih tekstova „Četvrti genije“. Preveo je poeziju Emili Dikinson, Šarla Bodlera, Marine Cvetajeve, Josifa Brodskog, Ane Ahmetove i drugih.