“Pometnje pitomca Terlesa” – Najbolja predstava na banjalučkom Teatar FestuPredstava “Pometnje pitomca Terlesa” Roberta Muzila, u dramatizaciji Vaska Raičevića,  režiji Zorana Rakočevića i u izvedbi Marka Todorovića, proglašena je najboljom predstavom Međunarodnog festivala mladog glumca, na banjalučkom Teatar Festu. Žiri u sastavu Duško Ljuština, predsjednik žirija, Vladimir Đuričić i Dževdet Tuzlić članovi, jednoglasno je donio odluku i izvođenje mladog crnogorskog glumca Marka Todorovića proglasio najboljim na ovogodišnjem festivalu u Banja Luci. 

– Ova kontroverzna priča o odrastanju u nevinim godinama, ne samo za mladog čovjeka kakav je pitomac Terles, već i za cijeli narod, snažno komunicira sa sadašnjim vremenom, ostavljajući gledaoca zbunjenim i zapitanim nad univerzalnim dilemama i iskušenjima na koje nije imun niti jedan prostor ili vrijeme. Čudesna sinergija koja nastaje u sintezi dramskog teksta, osobenog rediteljskog rukopisa i ekspresivne glume stvara scenski događaj koji provocira. Mladi glumac, Marko Todorović, slijedeći rediteljsku zamisao Zorana Rakočevića, bezrezervno i žestoko, kako to samo mladost može, artikuliše lik pitomca Terlesa, suvereno vladajući glumačkom vještinom u maniru velikih majstora glume – stoji u obrazloženju žirija.

Predstava “Pometnje pitomca Terlesa” će po automatizmu, kao najbolja učestvovati u okviru “Dana Zorana Radmilovića”, na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru.  

Ovogodišnji festival se održavao pod sloganom „Najbolje tek dolazi“, a u sklopu pratećeg programa Teatar festa, a selektorka festivala je dr. Ljiljana Čekić. 

Producenti predstave su Dragana Tripković i Slobodan Radović, organizator je Milivoje Lakić, a “Pometnje pitomca Terlesa” je rađena u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompanije – ATAK i Kulturno informativnog centra “Budo Tomović”.

Predstava je realizovana kroz program malih grantova u okviru projekta “Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba” koji su sproveli NVO Juventas, Kvir Montenegro i Inistitut za pravne studije, a podržan je od strane Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.