Pośeta Zajednici Crnogoraca u Republici Albaniji

 

 

“Na poziv predśednika Zajednice Crnogoraca u Republici Albaniji gosp. Marinka Ćulafića, u jednodnevnoj posjeti u gradu Elbasanu, je bila delegacija iz Direktorijata za Dijasporu Crne Gore na čelu sa gosp. Predragom Mitrovićem. Razgovor naših iseljenika iz Elbasana je protekao srdačno i prijatelski. Gospodin Mitrović je obećao našim članovima punu podršku u realizaciji dvogodišnjih projekata zajednice crnogoraca Albanije.

Posle sustreta za članovima ZCGA, delegacija iz Crne Gore zajedno sa gosp. Marinko Ćulafić dočekani su u Opštini Elbasan od strane potpredśednika Opštine gosp. Klevis Dzodzi, koji je posebno naglasio značaj postojanja crnogorske zajednice, kao most saradnje između dva naroda, kao i mogućnost saradnje u budućnosti u svim oblastima života.

Uveče, delegacija iz Crne Gore na čelu sa gosp. Mitrovićem, zajedno sa domaćinom i predśednikom ZCGA, gosp. Ćulaficem, pośetili su Manastir SVETI VLADIMIR, u selo Sijon u Elbasanu.

Predstavnik manastira Sveti Vladimir, Otac Irinej je tokom razgovora ukazao na zaista teške trenutke kroz koje je prošao ovaj Manastir, u različitim vremenskim periodima, počevši od stradanja u zemljotresu, paljenja i uništavanje Manastira. Otac Irinej je posebno naglasio činjenicu, da je Sveti Vladimir bio Princ Duklje, današnje Crne Gore, i da je ovaj naš zajednicki svetac poštovan ne samo u Crnoj Gori i Albaniji, nego i u svim zemljama Balkana. Zato ovom Manastiru, koji ima neprocjenljivu vjersku, istorijsku i kulturnu vrijednost je potrebna rehabilitacija i restauracija”