“Potonja ura Njegoševa” na Internacionalnom festivalu monodrame u BitoljuPredstava “Potonja ura Njegoševa” biće izvedena u neđelju 12. maja 2019. godine, na 21. Internacionalnom festivalu monodrame u Bitolju.

21. Internacionalni festival monodrame počinje 9. maja i trajaće do 13. maja. Na ovogodišnjem festivalu, na kome će biti odigrano četrnaest predstava, učestvovaće teatri i umjetnici iz: Makedonije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Turske, Rusije, Slovačke, Bugarske, Moldavije, Rusije, Mongolije i Velike Britanije.

Pored Crnogorskog narodnog pozorišta na festivalu će učestvovati: Nacionalni teatar Bitolj, Jezim Osoj Galata Teatar iz Turske, Altarnativni projekat u saradnji sa teatrom Sjenke i Oblaci iz Sjeverne Makedonije, Teatar Čin 4 Scena 5 Prilep iz Sjeverne Makedonije, Babec Teatar iz Bitolja, Dogma Teatar Trenčin iz Slovačke, Art Vita Zagreb iz Hrvatske, Narodni lutkarski teatar Sliven iz Bugarske, Narodni Ruski dramski Teatar A. P. Čehov iz Moldavije, Teatar Monplezir – Sankt Petersburg iz Rusije i Mongolski narodni akademski Teatar iz Monogolije.

Monodrama „Potonja ura Njegoševa“ premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu po tekstu Slobodana Tomovića i u režiji Blagote Erakovića. U ulozi Petra II Petrovića Njegoša nastupio je glumac Slobodan Marunović i od tada do danas, odigrao je više od 1500 puta širom svijeta (Pariz, London, Beč, Rim, Stokholm, Cirih, Beč, Franfurkt, Štutgart, Karslrue, Moskva, Brisel, Luksemburg, Beograd, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Skoplje, Novi Sad, Priština, Olimp, Kastroma, Montreal, Toronto, Njujork, Čikago, Detroit, Los Anđeles, San Francisko, Melburn, Sidnej, Brizbejn, itd…).

“Na osnovu autentičnih podataka Slobodan Tomović je napisao Njegoševu posljednju ispovijest pred smrt. Ja sam je, koristeći Njegoševe stihove iz “Gorskog vijenca” i “Luče Mikrokozme” dramatizovao, kako bismo imali jednu zaokruženu cjelinu. Sa svojih preko 1500 izvođenja u kontinuitetu tokom 30 godina, ova predstava je fenomen svoje vrste.” – kazao je reditelj Blagota Eraković.

Slobodan Marunović je izrazio zadovoljstvo zbog učešća na ovom festivalu: “Pravo je zadovoljstvo što nakon 30 godina od premijernog izvođenja ova predstava i dalje izaziva interesovanje publike, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta. To pokazuje i njeno učešće na 21. Internacionalnom festivale monodrama u Bitolju, gdje će u takmičarskom dijelu učestvovati 12 predstava iz cijelog svijeta koje je odabrao selektor festivala Petar Mirčevski, poznati makedonski glumac. Predstava će biti izvedena sjutra veče na Novoj sceni Narodnog teatra u Bitolju, a organizatori su me obavijestili o velikom interesovanju publike. Festival je organizovan na visokom nivou u svim segmentima, tako da mogu kazati da mi je čast što imam priliku da se na njemu predstavim sa ulogom Njegoša po genijalnom tekstu Slobodana Tomovića i u diskretnoj i majstorskoj režiji Blagote Erakovića.”