Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore – Svečani koncert u Dvorani Kolarčeve zadužbine

 

 

Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore,  Ambasada Crne Gore u Srbiji i Muzički centar Crne Gore prirediće Svečani koncert u Dvorani Kolarčeve zadužbine, u četvrtak, 18. maja 2017.godine, sa početkom u 20 časova.

 Na koncertu će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom i solistom Ratimirom Martinovićem.

Na programu su: Koncert za klavir i orkestar br.1, Ludviga van Betovena, i Simfonija br.8, Antonjina Dvoržaka. 

Koncert se realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore i Kolarčevom zadužbinom.

 

 

 GRIGORIJ KRASKO je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Od 1990. bio je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista.

Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine kao i djela domaćih autora.

 

 

 RATIMIR MARTINOVIĆ je rođen u Kotoru, gdje je stekao niže muzičko obrazovanje. Školovanje je nastavio u Novom Sadu na Akademiji umjetnosti u klasi Kemala Gekića, gdje je diplomirao i magistrirao.

Od svoje dvanaeste godine nastupio je na preko sedam stotina resitala, kamernih koncerata i koncerata sa orkestrom, i sarađivao sa više od šezdeset različitih orkestara širom svijeta.

Dobitnik je prvih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu kao i društvenih i univerzitetskih priznanja. Osnivač je i član KotorArt trija zajedno sa violinistom Romanom Simovićem i klarinetistom Aleksandrom Tasićem.

Snimio je 2 kompakt-diska i emisije za brojne TV i radio kuće.

 Jedan je od osnivača Festivala KotorArt i direktor muzičkog programa, kao i direktor Fondacije “Vasilije Mokranjac”.

 Zaposlen je u zvanju redovnog profesora za glavni predmet klavir, na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

 

 

 CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR nastupio je prvi put 14. decembra 2007.

godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života u Crnoj Gori. Na preko dvije stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, Albanija) sa njim su, između ostalih, nastupili: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Roman Simović, Miloš Karadaglić,  Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković, Konstantin Lifšic…

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + eight =