Poziv crnogorskim maturantima da pośete Narodni muzej


Narodni muzej Crne Gore poziva maturante crnogorskih srednjih škola da besplatno pośete stalne postavke i aktuelne izložbe muzeja i galerije na Cetinju. Takođe, ponovnim pokretanjem projekta “Čas istorije u Prijestonici: Cetinje – jedna priča”, u kojem je Narodni muzej partner, cetinjske muzeje će i ove godine, od danas do 3. jula, besplatno pośetiti i učenici sedmih razreda crnogorskih osnovnih škola.

Vršeći svoju značajnu, edukativno-kulturološku misiju, Narodni muzej otvara vrata za besplatnu pośetu crnogorskim maturantima, u želji da svoje srednjoškolsko obrazovanje krunišu neposrednim susretom sa kulturnim nasljeđem Crne Gore, koje će im, gdje god se dalje školovali, ostati dragocjen zalog povratka kući.

Cilj ovih aktivnosti Narodnog muzeja je da mlade ljude upoznaju ili podśete na istoriju, kulturu i tradiciju Crne Gore, doprinoseći razvoju svijesti o nacionalnom, kulturnom, jezičkom, vjerskom identitetu i ośećaju pripadnosti svojoj državi i zajednici.

Kroz program “Čas istorije u Prijestonici: Cetinje – jedna priča”, svake godine više od 7 hiljada učenika sedmih razreda, koji borave na Ivanovim koritima, pośeti sve značajne znamenitosti Cetinja, kao i nacionalne parkove Lovćen i Skadarsko jezero. Projekat, pored edukativnog, ima i ekološki, ali i zabavno-rekreativni karakter.

Narodni muzej Crne Gore je samo tokom 2019. godine organizovao 36 edukativnih programa za predškolce, učenike i studente. U tom periodu muzeje je besplatno pośetilo preko 8 hiljada đece sa teritorije cijele Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 − 1 =