Pozorišna predstava “Leptir” Kraljevskog pozorišta Zetski dom gostuje u Tivtu

 

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom Cetinje

POZORIŠNA PREDSTAVA

LEPTIR

Velika sala Centra za kulturu u 20:00h

 

Režija – Andraš Urban

Tekst – Aleksandar Radunović Popaj
Igraju – Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Ana Vujošević

Muzika: Aleksandar Radunović- Popaj, dramaturgija: Rajko Radulović, kostimografija: Lina Leković; asistent režije i organizator: Jelena Odalović

Pozorišna predstava “Leptir” kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja biće izvedena u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat u utorak u 20:00h

“Drama “Leptir” Aleksandra Radunovića, beskompromisno dekonstruiše pojam porodice. Čovjek, unutar sopstvene nesposobnosti da se obračuna sa tradicionalnim pristupom društvu,  nije u stanju da postane adekvatno “Ja”, autentično lice osnovne zajednice,  da prihvati onog drugog, s kojim treba da čini onu prvobitnu ćeliju društva, koja svakako nije namijenjena za destrukciju već za stvaranje. Želimo se roditi, ponovo i ponovo. Ta želja, ipak se artikuliše u tom naboju rušenja svega onog ljudskog, koji inače ocjenjujemo pozitivno, kao osnovne vrijednosti čovjekovog postojanja. Rodimo se za svaku scenu. A radja se i zlo sa nama,  unutar materice društva. Odgovoran je uvijek onaj drugi, i taj mora da strada.

I sada, povodom ove drame, predstave, mi bi voljeli da se svemu tome smijemo. Kažemo, da pozorište treba da bude smiješno. Želimo da se smijemo onim drugima, da kažemo da to nijsmo mi, to su oni drugi.

Tradicija, društvo, država, javni prostor, sve to je ušlo u intimu, tako da je i ona postala javna. A nove generacije stradaju, i stradaju iznova. Umjesto slike budućnosti, plodnog koncepta za život, jedino im ostaje da traže samo pristojan grob…no ipak, ako ništa drugo, čovjek je sposoban da opsuje, da stavi ruke u džep i zviždući krene dalje… valjda.” .…kaže reditelj Andreaš Urban.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × three =