Pozorišna predstava “Pometnje pitomca Terlesa” festivalu monodrame mladog glumca u Banja LuciPozorišna predstava “Pometnje pitomca Terlesa” u produkciji ATAK-a iz Podgorice, biće odigrana na III Međunarodnom festivalu monodrame mladog glumca, u Banja Luci, 7. juna 2019. godine, u 18 sati.  

Ovogodišnji festival se održava pod sloganom „Najbolje tek dolazi“, a u sklopu pratećeg programa Teatar festa, a selektorka festivala je dr. Ljiljana Čekić. 

U selekciju 3. Međunarodnog festivala monodrame mladog glumca uvrštene su sljedeće predstave:

 1. Pometnje pitomca Terlesa Roberta Muzila, u dramatizaciji Vaska Raičevića i režiji Zorana Rakočevića, ATAK Podgorica, igra Marko Todorović.

2. Nisam bila ovde Nede Gojković, u režiji Mine Ćirić, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, igra Tatjana Dimitrijević.

3. Ja Isidora, autorski projekat Kristine Šikanić, Akademija umjetnosti, Banja Luka, igra Kristina Šikanić.

4. Robijaš Ahmeta Muratbegovića, dramatizacija i režija Munib Milinkić, Zenica, igra Adem Smailhodžić.

5. Pesnik za pesnika Momčila Nastasijevića, NASTeatar, Gornji Milanovac, igra Ivan Perković.

6. Ima neka tajna veza Duška Trifunovića i Ivana Dimića, Akademija umjetnosti, Banja Luka, igra Milan Dimić. 

Adaptaciju romana slavnog austrijskog pisca uradio je Vasko Raičević, a pitomca Terlesa glumi mladi crnogorski glumac Marko Todorović. Producenti predstave su Dragana Tripković i Slobodan Radović.

Radi se o pozorišnoj produkciji NVO ATAK, koja ispituje mogućnosti alternativnog promišljanja niza destruktivnih kategorija – totalitarnih režima, seksualnosti, nasilja i homofobije. Konceptom monodrame, oslanjanjem na klasične pozorišne elemente kakvi su tekst-gluma-režija, ATAK želi da ukaže na krizu temeljnih vrijednosti teatra, onoga zbog čega je pozorište važno i što je njegova uloga. Pozorište ponovo postaje izazov institucija koje “lutaju” u prostoru alternativnog, a ovim projektom ATAK preispituje nove modele u kontekstu crnogorske nezavisne scene, traži nove strategije… Predstava po romanu “Pometnje pitomca Terlesa, Roberta Muzila se između ostalog bavi problemima koje adolescenti homoseksualne orijentacije imaju u svojim životima.

 “Pometnje pitomca Terlesa” je rađena u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompanije – ATAK i Kulturno informativnog centra “Budo Tomović”. Predstava je realizovana kroz program malih grantova u okviru projekta “Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba” koji su sproveli NVO Juventas, Kvir Montenegro i Inistitut za pravne studije, a podržan je od strane Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.