Pozorišna predstava “Pometnje pitomca Terlesa” na festivalu “Artimi” u Litvaniji

Pozorišna predstava “Pometnje pitomca Terlesa” u produkciji ATAK-a iz Podgorice, biće odigrana na festivalu “Artimi” u Litvaniji, 10. maja 2019. godine, u gradu Anikščeju u revijalnom dijelu programa.

Adaptaciju romana slavnog austrijskog pica uradio je Vasko Raičević, a pitomca Terlesa glumi mladi crnogorski glumac Marko Todorović. Producenti predstave su Dragana Tripković i Slobodan Radović.

Predstava “Pometnje pitomca Terlesa” će biti odigrana i na Festivalu monodrame u Banja Luci u prvoj polovini juna.

Radi se o pozorišnoj produkciji NVO ATAK, koja ispituje mogućnosti alternativnog promišljanja niza destruktivnih kategorija – totalitarnih režima, seksualnosti, nasilja i homofobije. Konceptom monodrame, oslanjanjem na klasične pozorišne elemente kakvi su tekst-gluma-režija, ATAK želi da ukaže na krizu temeljnih vrijednosti teatra, onoga zbog čega je pozorište važno i što je njegova uloga. Pozorište ponovo postaje izazov institucija koje “lutaju” u prostoru alternativnog, a ovim projektom ATAK preispituje nove modele u kontekstu crnogorske nezavisne scene, traži nove strategije… Predstava po romanu “Pometnje pitomca Terlesa, Roberta Muzila se između ostalog bavi problemima koje adolescenti homoseksualne orijentacije imaju u svojim životima.

 “Pometnje pitomca Terlesa” je urađena u organizaciji Alternativne teatarske aktivne kompanije – ATAK i Kulturno informativnog centra “Budo Tomović”. Predstava je realizovana kroz program malih grantova u okviru projekta “Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba” koji su sproveli NVO Juventas, Kvir Montenegro i Inistitut za pravne studije, a podržan je od strane Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.