Predstava Balkan boys za početak nove pozorišne sezone u Zetskom domuPočinje nova pozorišna godina u Zetskom domu. Nakon prošlogodišnjih Mornara, i ovoga puta neuobičajeno, u ljeto. Ovoga puta i žanrovski netipično za Kraljevsko pozorište, koje nakon društveno angažovanih predstava otpočinje sasvim novi ciklus. Zaokreće kurs komedijom, a onda slijedi ljubav kao okosnica svega što će se stvarati na sceni najstarijeg crnogorskog teatra. Sada „Balkan boys“, premijerno 7. avgusta. To je je priča o prevarenim očekivanjima, jer nije nam na Balkanu dato da budemo bezbrižni. Kada nema mogućnosti, snovi mogu postati obesmišljeni, a kao rješenje može se učiniti logičnim jedino odlazak. Tako se momci sa Balkana nađu u Austriji, opet i taj odlazak čini se besmislenim jer rade u noćnom klubu, tek neki običan posao. Odlaze tako mnogi, baš zato je ovo komedija koja nije postavljena na scenu samo da nas zasmije. Reditelj Siniša Evtimov, uradio je adaptaciju teksta i  suočio karaktere sa njihovim slabostima i porazima.

“Našu nesposobnost zamijenili smo za milion opravdanja. Trava je uvijek zelenija kod komšija. Nije do nas, mi imamo najbolje namjere, ali nas velike sile koče… Ma nema mjesta tu za mene. Palim na zapad…Ja sam drugačiji, niko me ne razumije, nema tu života za mene. A šta smo mi uradili da bi usložnili svoje svjetonazore? Potražili savjet za bolji život,  na Guglu. Svako živi svoj “story”, na mreži, a onaj pravi, skoro da I ne postoji. Ljudska civilizacija je u deficitu empatije. Ovo je neobična priča o običnom čovjeku, o njegovoj borbi za opstanak, o preuzimanju odgovornosti I vraćanju vjere u život I čovječanstvo”, rekao je uoči premijere reditelj Siniša Evtimov.

“Evtimov, kroz svoju dramaturgiju, rediteljski postupak (poetiku), na komičan način ocrtava „gubitnike“ iz podruma lokala, mjesta koje je zapravo indikacija -metafora života na margini društva. „Balkanski momci“, nevoljno stoje na sceni i spremni su iz očaja da u pravom smislu te riječi spuste pantalone, da se „emocionalno ogole“ pred publikom, kako bi izašli iz mraka u kome se nalaze. Što ostaje nakon svega? Možda, provjeriti koliko smo sposobni da budemo svoji, autentični i hrabri!? „Balkan boys“ to svakako jesu!!!”, kazao je dramaturg Rajko Radulović.  

Predstava “Balkan boys”nastaje po motivima teksta “Ladies Night” Antony Mekkartena i Stivena Sinklera,kao i filmskog scenarija “The Full Monty” Stivena Bofoja. Predstavlja dio međunarodnog ADNICH projekta i koncepta Art Geto, koji čini međunarodni tim glumaca: Atanas Atanasovski i Valentin – Tino Kostadinovski (Sjeverna Makedonija), Peđa Marjanović (Srbija),  Mak Čengić (Bosna i Hercegovina), kao i : Julija Milačić Petrović Njegoš, Stevan Vuković, Pavle Prelević  i Lara Dragović (Crna Gora). Svi oni sa radošću su radili na predstavi, sigurni da će publika shvatiti ovaj humor, kao i jedino rješenje za nevolje koje stoje iza njega. Čini se da jedino što grupicu sa Balkana može spasiti je ideja.

Kostimograf u predstavi je Lina Leković, a inspicijent Nikola Tomić. Reprizna izvođenja su na repertoaru  8. 9. i 10. avgusta. Predstava „Balkan boys realizuje se u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro), koji se sprovodi u periodu 2018-2020. , a bavi se prvenstveno zaštitom i promocijom regiona južnog Jadrana. Projekat ADNICH okupio je pet partnera iz tri pomenute zemlje, a Kraljevsko pozorište Zetski dom je lider.