Predstava “Dokle pogled seže” gostovala u Slovenskom narodnom gledališču

 

 

 

Snažan aplauz i razumijevanje u gledališču
za zajedničku priču o junacima našeg doba

 

 

Dokle pogled seže je predstava koja nepogrješivo komunicira sa publikom, gdje god igra ansambl koji je izabrao reditelj Arpad Šiling. U Ljubljani je 30.maja  na daskama Slovenskog narodnog gledališča osmoro  glumaca još jednom zavrijedilo snažan aplauz i pozive da se vrate na scenu. Publika Festivala drama 2017. nepogrješivo i jasno vidjela je da su: Srđan Grahovac, Zoran Vujović, Varja Đukić, Dejan Đonović,  Dušan Kovačević, Nada Vukčević, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić,  zajedno sa rediteljem stvarali priču o svemu što se dešava u dobu, koje neko zove tranzicijom, neko vakumom, dobu koje traje i ima svoje junake- gubitnike i pobjednike.

 

 

“Crnogorski glumci su sa Šilingom napravili poduhvat. Šiling je diskretno pustio svoje glumce da vode cijelu stvar i bio u pozadini, jako je važan i bitan ovaj komad za Evropu uopšte. Vidi se dramaturgija, razaznaje se struktura, ali nije u prvom planu. To više nije rediteljsko pozorište, i to je pomak. Šiling je doživio potpunu transformaciju, vidjela sam to prije dvije godine. On je uvijek imao glumce u prvom planu, a sada ima potrebu da se povuče potpuno. Tranzicija je riječ koju moramo pokopati. Možemo joj napraviti svečani pogreb jer to nije istina. Mi nismo u tranziciji, mi smo u vakumu iz koga se možemo izvući samo sopstvenim silama. Tranzicija predstavlja zapravo neko razdoblje u kome će se desiti promjena. Ne, mi živimo u tome”, kazala je dramaturginja Katarina Pejović.

“Meni se jako svidjelo. Nije bilo kulisa, scenografije i to me je naravno asociralo na tu našu tranziciju, nije bilo skrivanja. To je aludiralo na našu surovu stvarnost, koja važi za cijelu našu regiju, svi se možemo bez problema pronaći”, kazala je Vesna Hrdlicka iz RTV Slovenija.

 

 

Ista je ta priča, čini se. Razumiju je svi bez obzira na dio Balkana ili Evrope, ovoj priči jezička barijera ne predstavlja problem. Nezaposlenost i beznađe odvode mlade ljude iz zemlje tamo gdje misle da je bolje, gdje će moći živjeti od svog rada. Ono o čemu možda ne žele puno govoriti je osjećaj da su nada i smisao baš kod kuće. Slovenskim državljanima otvorena su vrata evropskih zemalja, migracije su postale dio realnosti.

“Identifikacija postoji. Čini ti se u jednom trenutku to je daleko, a onda pomisliš- ne isto je u našoj zemlji, u tom pogledu ovaj komad jeste veliko iskustvo. Bliske su nam ove situacije, svi idemo daleko, u Evropi idemo svi na sjever, mislimo-tamo je raj, ali u suštini vidimo da nije tako. Imaš identitet i stereotipe koje ne želiš, ali ih nosiš sa sobom u drugi narod”, kazala je Zala Dobovšček, pozorišna kritičarka iz Ljubljane.     

     “Ja sam bio oduševljen gledajući, odlične glumce, odličnu režiju, zapravo malo sam i tužan jer su neki problemi svima jednaki. Ako nas je udruživalo nešto drugo, danas nas udružuje isti problem, egzistencijalni. Nadam se da ćemo sarađivati, postavljati pitanja zajedno, kao što to čini ova predstava”, kazao je Igor Samobor, direktor Slovenskog narodnog gledališča.

 

 

“Jako je važno to da se prevazilaze okviri pozorištem jer kulturom se neposredno djeluje na razmišljanje publike i pojedinca, samim tim i na razvijanje utiska o boljem društvu. Arpad Šiling je napravio takvu predstavu sa kojom možemo da kominiciuramo sa cijelim regionom. Publika u Ljubljani je edukovana publika, publika koja gaji kulturu i ima razvijen odnos prema pozorištu. Predstava je opet uspjela djelovati na javnost, intenzivirati razmišljanje o tome koja je to tačka do koje smo stigli”, kazala je umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Lidija Dedović.

Nakon gostovanja u Ljubljani, Dokle pogled seže igraće se još jednom u Zagrebu -već  petog juna na Festivalu Satire Fadila Hadžića u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Taj poziv Kraljevsko pozorište dobilo je odmah nakon ovacija u Zagrebačkom kazalištu mladih. Potom, već 17.juna ansambl će igrati na Pozorišnom maratonu u Somboru, a na ljeto uslijediće gostovanja na Barskom ljetopisu i Festivalu Grad Teatar u Budvi. Jesen vodi predstavu još dalje, u Budimpeštu i na sarajevski MESS.

Autorski tim predstave Dokle pogled seže čine i saradnici na tekstu: dramaturg  Bence Biro,  prevodilac, saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Nina Perović i asistent reditelja Mirko Radonjić.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − 4 =