Predstava „Everyman Đilas“ na NETA festivalu

 

CNP - znak 150

 
 

Predstava „Everyman Đilas“, po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić, učestvovaće na Velikom NETA festivalu koji će biti održan u Bukureštu, u Rumuniji, od 28. avgusta do 4. septembra 2015. godine.

NETA (Nova Evropska Teatarska Akcija) je teatarska mreža koja trenutno broji 67 članica iz 19 evropskih zemalja, a ove godine proslaviće 10 godina postojanja.

Selekciju Velikog NETA festivala potpisuju Damir Domitrovič, generalni sekretar teatarske mreže NETA, Blagoje Stefanovski, predsjednik, i George Banu, pozorišni kritičar i počasni predsjednik IATC (International Association of Theatre Critics).

Festivalska selekcija obuhvata 11 predstava koje će biti izvedene u obnovljenom zdanju Nacionalnog pozorišta I. L. Caragiale u Bukureštu i dvije NETA koprodukcije. Na festivalu će učestvovati  Narodno pozorište Tirana iz Albanije sa predstavom „Dugo putovanje u noć“  (režija: Spiro Duni),  Teatarska laboratorija Sfumato iz Bugarske sa komadom „Medeja – Moja majka“ (režija: Margarita Mladenova i Ivan Dobchev), Dramsko-muzičko pozorište Tbilisi iz Gruzije sa predstavom „San ljetnje noći“ (režija: David Doiashvili), Teatar Koreja iz Italije sa predstavom „Riječ otac“ (režija: Gabriela Vacis), Crnogorsko narodno pozorište sa predstavom „Everyman Đilas“, Prešernovo gledališče iz Kranja sa komadom „Mrtvac dolazi po dragu“ (režija: Jernej Lorenci), Narodno pozorište Bukurešt iz Rumunije sa predstavom „Bure baruta“ (režija: Felix Alexa), Makedonski narodni teatar iz Skoplja sa komadom „Elektra“ (režija: Andriy Zholdak), Eurokaz iz Zagreba sa predstavom „Pomutnja“ (režija: Branko Brezovec),  „Tobelija“ Kulturnog društva B-51 iz Ljubljane, Malog dramskog teatra iz Bitolja i Dramskog teatra iz Vrace (režija: Nick Upper), i pozorište V. F. Komisarževskaja iz Rusije sa predstavom „Helverova noć“ (režija: A. Bargman). NETA koprodukcije koje će biti izvedene su „Ćirilo i Metodije“ u režiji Martina Kočovskog (Kulturno društvo B-51 Ljubljana, Mali dramski teatar Bitolj i Dramski teatar iz Vrace), i „Hura, Nosferatu“ u režiji Simone Semenič (SNG Nova Gorica, Mladinski teatar i Ex Ponto).

Predstava „Everyman Đilas“ ostvarila je uspješna gostovanja na festivalima i u pozorištima u regionu –  59. Sterijinom pozorju u Novom SaduI Internacionalnom teatarskom festivalu u Skoplju, Bijenalu crnogorskog teatra, Cankarjevom domu u Ljubljani, Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru.