Predstava “Jami distrikt” otvara ovogodišnju Zimsku scenu “Ljetopisa”

 

 

Bar, 22. oktobar 2018.

Otvaranje ovogodišnjeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“ biće upriličeno u poneđeljak, 29. oktobra 2018. godine, u sali Doma kulture, gdje će, sa početkom u 20h, biti odigrana predstava „Jami distrikt“ u produkciji „Bitef teatra“ i Centra za kulturu Tivat. Time će biti započet novi segment Festivala koji će tokom narednih šest mjeseci animirati kulturno- umjetničku scenu grada.

 

Karte su, po cijeni od 5 eura, u prodaji svakog dana u periodu od 17h do 20h u Dvorcu kralja Nikole dok se na dan igranja predstave, u istom terminu, mogu kupiti na biletarnici Doma kulture „Vladimir Popović Španac“.

Ulaznice je moguće rezervisati pozivom na broj 068/278-760.

O predstavi:

„Jami distrikt“ je pozorišna predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svijetu 21. vijeka. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. vijeku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovjekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu oduvijek?

Da li su nam, u eri interneta, vještačke inteligencije i savremene medicine, još uvijek potrebne stare, „dobre“ nacije? Šta će smijeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije?

U formi lažnog dokumentarca, „Jami distrikt” se bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju – budućem ratu na Balkanu nastalom iz istih apsurda koji su uzrokovali i prethodni. Danas te iste sile iracionalnosti djeluju na širem podrucju Evrope, a sličnosti sa sudbinom Jugoslavije su zabrinjavajuće i zastrašujuce.

Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan dio čini video-rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca, kao i živa izvedba originalne muzike grupe „Vrooom“. U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uvjerljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija.

Izvedbeni tekst je djelo Milene Bogavac dok orginalnu muziku potpisuje Marko Grubić.

Uloge u predstavi tumače Isidora Simijonović, Nina Nešković, Vanja Nenadić i Danica Grubački.