Predstava “Policajci“ premijerno izvedena na Sceni Studio


Predstava “Policajci” koju je po tekstu Slavomira Mrožeka režirao Aleksandar Jovanović sinoć je premijerno izvedena na Sceni Studio.

Aleksandar Jovanović potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike, tekst je preveo Petar Vujičić, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Radmila Božović, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.

Reditelj Aleksandar Jovanović smatra da je trenutno stanje društva takvo da u dobroj mjeri korespondira sa onim što proizilazi iz Mrožekovog teksta “Policajci”.

“Htio sam da progovorim o nekim temama za koje sam mislio da se tiču publike kod nas ovdje i sada. Naša zajednička namjera je bila da napravimo političku tragikomediju koja u sebi ima elemente groteske, koja je u ovom slučaju više osjećanje svijeta. Mješavina smiješnog i jezivog, koje treba takođe da se otkrije kao ponor u običnom malom čovjeku što jesu svi likovi u ovom komadu, pruža publici širi prostor za promišljanje obilja tema i motiva koje Mrožek nama otvara, ne dajući do kraja izvedene čiste i jasne odgovore, već zapravo postavljajući neka pitanja koja se tiču i nas danas, 63 godine nakon praizvedbe komada.” – kazao je Jovanović nakon premijere.

Glumac Aleksandar Gavranić je kazao da mu je u samom procesu bilo najteže da “otključa” tekst. “Dugo smo se tražili – kako izgovarati ovaj tekst na sceni a da zvuči razumljivo i prirodno. On je izuzetno zanimljiv dok se čita, međutim tek kada smo krenuli na scenu shvatili smo koliko je ovaj tekst kompleksan za izvođenje, koliko je pipav i zahtjevan.” – istakao je Gavranić.

Glumac Davor Dragojević je rekao da voli ovakve uloge. “Veoma sam zadovoljan jer mi je jako dobra glumačka ekipa s kojom igram u toku procesa davala motiv više da se i ja još više razigram. Bilo je izazovno raditi na ovako sjajnom tekstu – trebalo je uskladiti način igre, način razmišljanja da ne bismo upali u neke zamke u koje se lako može upasti kada su ovakvi tekstovi u pitanju, ali vrijedno smo radili dva mjeseca i mogu da kažem da smo uspjeli u tome.” – zaključio je Dragojević.

Predstava “Policajci” je na repertoaru i 26. i 27. oktobra.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na zvaničnom web sajtu pozorišta www.cnp.me.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 5 =