Predstava „Samoubica“ izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

 

 

Predstava „Samoubica“ Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića izvedena je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu Željko Hubač ocijenio je predstavu kao veoma kvalitetnu: „Ovo je izuzetno zanimljivo čitanje ovog komada, sa nekim potpuno neočekivanim početkom koji nas je ostavio malo zatečenim, nakon čega nas je furiozni ritam koji ovaj komad nosi bez pada koncentracije vodio gotovo puna dva sata. Sa glumačke strane moram reći da zaista nisam iznenađen jer ove glumce jako dobro poznajem, i to je bez pretjerivanja prva liga glumaca u regionu. Oni za mene nisu nova lica ali su za neko moje teatarsko iskustvo večerašnje izvedbe bile zaista zanimljive nove kreacije. Večeras smo imali priliku da pogledamo visoko estetizovanu predstavu, savršene likovnosti, i sa zadovoljstvom ću preporučiti i kolegama iz regiona da je ugoste.” Osvrnuo se na saradnju koju narodno pozorište Beograd ima sa CNP-om: “Jako držim do regionalne saradnje i smatram da je jedna od njenih važnijih tačaka CNP koje već  dugi niz godina unazad svojim predstavama pokazuje da jedno od najznačajnijih regionalnih teatara. Jako mi je drago što na neki način uspijevamo da prebrodimo teškoće kao što su prostorna distanca i finansijske mogućnosti pa naša publika svake godine ima priliku da vidi neku novu produkciju CNP-a. Gostovanja uvijek budu neka vrsta rizika jer je publika u matičnim gradovima uvijek pomalo lijena kada su u pitanju gostujuće predstave, međutim CNP ovdje godinama ima stabilnu publiku, pa je tako i večeras, na moje veliko zadovoljstvo, sala bila puna.” Hubač je najavio proslavu jubileja – 150 godina Narodnog pozorišta: “Mislim da je ovo gostovanje lijep uvod u ono što smo planirali za sljedeću godinu a to je neka vrsta revija nacionalnih teatara gdje ćemo nadam se uz Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo, Budimpeštu i Skoplje, ponovo ugostiti naše drage prijatelje iz CNP-a.”

Glumica Vanja Milačić izrazila je zadovoljstvo povodom dolaska njene klase u Narodno pozorište u Beogradu: “Ja ne mogu a da ne govorim lično. Kad god vidim svoju klasu na sceni, ja u glavi imam slike Akademije, časova, godina koje smo proveli zajedno… I onda ne mogu a da ne posmatram sve njih koliko su se promijenili: kako se ko razvio, kako ko izgleda, ko je na koji način napredovao… Sama predstava je divna, vizuelno efektna, i veoma uzbudljiva. Na sceni su božanstveni mladi ljudi koji tačno znaju šta rade tako da je bio ugođaj biti u publici.”

Božo Koprivica nije krio ponos i zadovoljstvo što se Crnogorsko narodno pozorište predstavilo beogradskoj publici baš ovom predstavom: “Odlično izrežiran komad. Jako mi se dopala predstava, i to zaista ne iz nekog lokal patriotiozma nego zato što ja prvo gledam glumce. Glumačka podjela je izvrsna i ansambl CNP-a je odradio odličan posao, Tekst ima elemenata koji direktno zadiru u politiku i društevene okolnosti ali oni to ne prikazuju nametljivo već se iz njihove igre jasno osjeća neki prirodan odnos u kome se prepoznaje ovo vrijeme. Na ovoj sceni gledao sam preko 50 odličnih predstava, od toga deset vrhunskih a “Samoubica” nesumnjivo pripada tom rangu.”

 “Ja sam uvijek oduševljena dolaskom crnogorskih predstava ovdje i kad god sam u mogućnosti da gledam predstave iz Crne Gore ja dolazim jer sam uvijek imala odlična iskustva. Prije svega volim da gledam crnogorske glumce, jer su stvarno dobri. U svakoj predstavi vidim milion vještina, utreniranost i dobru glumu, bez ikakvog pretjerivanja. Ova predstava ima dobru misao, jasnu ideju, zanimljive momente apsurda, fantastična scenska rješenja.” izjavila je glumica Jelena Puzić.