Predstava „Šćeri moja“ u Sarajevu

 

 

Predstava „Šćeri moja“ , koju je režirala Ana Vukotić po tekstu Maje Todorović, biće izvedena u petak 23. marta 2018. godine, u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Glumačku ekipu predstave čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Scenograf predstave je Aleksandar Vukotić, kostimograf Leo Kulaš, asistentkinja kostimografa Lina Leković, kompozitor Aleksandar Radunović Popaj, koreograf Sonja Vukićević, Balša Poček je saradnik na dramaturgiji a izvršna producentkinja predstave je Nela Otašević.

Drama “Šćeri moja” nagrađena je na Konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za najbokji savremeni domaći dramski tekst 2016. godine. Iako su junaci drame istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu. Predstava ima za cilj da podstakne i žene i muškarce na razmišljanje i na preispitivanje odnosa prema ženskom polu, prije svega ženskoj djeci.

Crnogorsko narodno pozorište se sa ovim komadom predstavilo na brojnim festivalima: na Mediteranskom festivalu Purgatorije u Tivtu 2016. godine Mirko Vlahović je osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu; na međunarodnom Festivalu glumca u Nikšiću 2016. godine Mirko Vlahović osvojio je Grand prix za najbolju mušku ulogu, Vanja Jovićević Grand prix za najbolju žensku ulogu i Slavko Kalezić Grand prix za najbolju epizodnu ulogu; na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu 2016. godine Vanja Jovićević osvojila je „Ardaliona“ za najbolju mladu glumicu kao i Nagradu Politike „Avdo Mujčinović“.

Rediteljka Ana Vukotić osvojila je Godišnju nagradu Crnogorskog narodnog  pozorišta 2016. godine za adaptaciju i režiju ovog komada, dok je Mirko Vlahović iste godine dobio Veliku nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta za ulogu kralja Nikole.

Pored učešća na festivalima, CNP se sa predstavom “Šćeri moja” predstavilo i hrvatskoj publici u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.