Predstavljen novi projekat Nevladinog udruženja Kutak i tima Culture Corner portala

 

U utorak 16. oktobra 2016. godine, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” održana je Press konferencija povodom predstavljanja novog projekta Nevladinog udruženja Kutak i tima Culture Corner portala – “Klik za kulturu”.

Telenor Fondacija je u maju ove godine završila treći konkurs za podršku društveno odgovornim projektima koji upotrebom digitalizacije nastoje da riješe aktuelne izazove u zajednici. Jedan od dva izabrana projekta je “Klik za kulturu” kojim se unaprjeđuje portal o kulturnim događajima, Culture Corner, čime je uspješno zaokružena prva godina rada portala.

Učesnici današnjeg PRESS-a bile su: Sanja Radusinović, urednica Culture Corner portala,  Snežana Burzan – direktorica KIC-a “Budo Tomović” i Bojan Brajović, direktor Centra za kulturu Danilovgrad.

 

press-nvo-kutak

 

Sanja Radusinović je istakla da je portal Culture Corner bogatiji za dva nova sadržaja. Prvi pruža mogućnost crnogorskim umjetnicima da pristupe formiranju profila o sebi i svom radu, na kojem će moći da postave biografiju, slike, linkove i kreiraju ga na način koji misle da je najbolji da se predstave javnosti. Kreiranjem profila od strane umjetnika stvaraće se i internet baza umjetnika Crne Gore. Urednica portala je pozvala sve zainteresovane da posjete kategoriju UMJETNICI, registruju se i iskoriste najbrži i najlakši način da promovišu svoj rad na portalu jedinog ovakvog tipa u Crnoj Gori, koji besplatno promoviše događaje u kojima i oni učestvuju.

Druga novina se odnosi na mogućnost rezervacija karata/ulaznica za kulturne događaje.

“Samim tim što najavljujemo kulturne događaje i sarađujemo sa organizatorima istih, došli smo na ideju da omogućimo građanima i posjetiocima Crne Gore, s obzirom da je portal dostupan i na engleskom i ruskom jeziku, da na efikasniji i brži način dođu do željenog događaja. I po ovom pitanju uspostavljena je saradnja sa KIC-om Budo Tomović, Centrom za kulturu Danilovgrad, Kulturnim centrom Nikola Đurković u Kotoru, Centrom za kulturu Ulcinj, KIC-om Malesija, KIC-om Zeta, Centrom za kulturu Bijelo Polje i Kraljevskim pozorištem Zetski dom. Iz tog razloga danas su sa nama predstavnici kulturnih centara koji su prvi prepoznali ideju i želju da zajedničkim snagama nastavimo sa jačanjem kulturnog efekta imajući u vidu da je promocija kulture primarna tema portala” – istakla je Sanja Radusinović.

Snežana Burzan, direktorica KIC-a “Budo Tomović”, čestitala je timu Culture Corner portalu na ustanovljavanju novih sadržaja ističući “da nismo imali slične portale u oblasti kulture i vjerujem da su svi korisnici, za koje znam da ih ima puno, zadovoljni što svakodnevno bivaju informisani o događajima širom Crne Gore. Čula sam da ima nekih institucija kojima je to čudno i strano i ne žele da podrže, što mi je neobično. Stepen više donosi Culture Corner u smislu da iduće godine, što se tiče KIC-a, će sugrađani moći da rezervišu karte. Lijep korak za koji se nadam da će i nas malo pogurati da se bavimo digitalizacijom. Naročito mi se sviđa dio koji je najavljen da će svi umjetnici koji to žele na Culture Corner portalu moći da objave svoj umjetnički portfolio, da se predstave i ažuriraju tu stranicu. Nadam se da će u tom dijelu biti mjesta za predstavnike kulture koji nisu umjetnici ali djeluju u oblasti kulture. Važno je napomenuti da je pri tome sve i besplatno – da se umjetnici sami predstave kako oni žele. Ne znam da li im je do sada neko ponudio. Osim toga, naročito mi je drago što ste danas uvezali dvoje direktora institucija kulture. Kao direktor KIC-a se zaista trudim da se uvezujem sa kolegama u Crnoj Gori, jer zbilja smatram da kulturi, koja inače ima skromne budžete, bez uvezivanja nema spasa. Nakon Tivta sa kojima izvanredno sarađujemo, Nikšića, Kolašina, Berana, Rožaja, zbilja imamo lijepe kontakte sa institucijama kulture, evo jedan od načina povezivanja – preko Culture Corner portala, s obzirom da smo već dogovorili saradnju sa Danilovgradom. Čestitam vam i na tome.”

Direktor Centra za kulturu Danilovgrad, Bojan Brajović, istakao je da centar ima saradnju sa Culture Corner portalom preko godinu dana. “Rezultat toga je sve veća posjećenost građana na događajima koje smo organizovali u prethodnom periodu a objavljeni su i na portalu. Pomenuću samo neke poput obilježavanja 220 godina Martinićke bitke, tradicionalne sportske igre, Spuško ljeto, Bjelopavlićke druge po redu sportske igre, IV Internacionalni festival folklora, manifestacija Rijekom Zetom, obilježavanje Ilindana na Sinjajevini, festival ekološkog filma, brojne autorske večeri i sve ostale aktivnosti u ovkiru tromjesečnog kulturnog ljeta. Ono što je značajno za naš centar je što smo prošle godine preko IPA fondova povukli 220.000 eura bespovratnih novčanih sredstava i uložili ih u sistem za hlađenje i grijanje. Ove godine smo počeli sa rekonstrukcijom centra čija je vrijednost preko 200.000 eura i mislim da će centar za kulturu tokom sljedeće godine, kada na spratu otvorimo čitaonicu, biblioteku i multimedijalnu salu, dobiti na svom pravom značaju i da ćemo imati otvoren centar za građane svih uzrasta. Zahvalio bi se timu Culture Corner portala jer mislim da ovo što radite pruža veliku mogućnost i da ovo treba da prepoznaju druge institucije kulture u Crnoj Gori, jer imamo mogućnost da ono što radimo plasiramo građanima besplatno a mi smo tu upravo zbog njih” – izjavio je gospodin Brajović.

Urednica portala, Sanja Radusinović, na kraju press konferencije je dodala da Culture Corner tim nastavlja pregovore sa ostalim crnogorskim kulturnim centrima i poziva sve organizatore događaja iz oblasti kulture da ih kontaktiraju u cilju ostvarivanja dalje saradnje po pitanju objavljivanja događaja i mogućnosti rezervacije karata.

“Sve ono što smo danas predstavili a tiče se podrške crnogorskim umjetnicima da istaknu svoj rad na portalu, institucijama kulture da bitno je sve što organizuju, korisnicima portala koji će iskoristiti priliku i informisati se o događajima iz oblasti kulture u Crnoj Gori i time donijeti odluku da istim prisustvuju, mi ne bismo uspjeli da nije bilo Telenor fondacije koja je imala sluh u ključnom trenutku, kada se završio prethodni projekat, da prepozna prije svega ovu našu ideju i kulturni efekat projekta o kojem je danas bilo riječi, ali i socijalni efekat a to je da će portal posebno promovisati stvaraoce iz oblasti kulture. Nama, u Nevladinom udruženju Kutak i timu Culture Corner, na kraju ostaje da istrajemo u našem volonterskom djelovanju ukazujući da je moguće mijenjati stvari u kulturi na bolje i lakše, posebno kada imamo podršku intstitucija kulture koje to razumiju, medija koji žele da predstave naš rad, korisnika portala koji su željni ovakvih informacija i kompanija, u ovom slučaju Telenor fondacije. Od danas je novi sadržaj dostupan na portalu i radujemo se efektu koji će imati na razvoj crnogorske kulturne scene” – istakla je Sanja Radusinović.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × one =