Predstavljen zbornik poezije i proze “ili je već neko to isplanirao…”

 

da-je-vjecna

Pred punom salom DODEST-a predstavljenja je druga zbirka Forum-a mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović“ koji se u “srcu kulture grada” okupljaju već skoro dvije godine.

 

forum-mladih-pisaca-kic-a-1

 

Pored mladih pjesnika koji su govorili svoju poeziju objavljenu u zborniku “ili je već neko to isplanirao”, njihovo stvaralaštvo predstavili su Jelena Knežević, urednica i recenzent knjige, Vanja Kovačević, publicista, i Valentina Knežević, urednica informativno-edukativnog programa. Likovni urednik zbirke je Suzana Pajović, a izdavač JU KIC “Budo Tomović”.

 

forum-mladih-pisaca-kic-a-2

 

U zborniku je zastupljeno osamnaest pjesnikinja i pjesnika čiji je književni početak Forum: Jana Radičević, Jelena Đurović, Milena Radević, Aleksa Đuričković, Irina Lakić, Marija Vesković, Milan Mitrović, Ane Spahić, Nikola Ćorac, Marko Stanojkovski, Anđela Matanović, Barbara Delać, Nataša Gudelj, Luka Boljević, Alen Drpljanin, Sanja Raković, Bojana Maraš i  Marija Vlaović.

Skrećući pažnju na značajna metapoetička mjesta u tekstovima mladih pisaca Foruma i povjerenju, ako i u šta, onda u pjesničku riječ, Jelena Knežević kaže da ta dragocjena mjesta koja, istina, daju različite i ne uvijek entuzijastične, odgovore na pitanje o porijeklu i ulozi književnosti, ipak nepogrješivo otkrivaju da je za nove poete našeg vremena pjevanje i mišljenje neodvojivo.

“Istovremeno, literatura je njihov način da dublje, supstancijalnije dožive život, ljubav i razočarenje i da se sa taštinom, prolaznošću i smrću suoče i kao pripadnici svoje generacije, i kao pjesnici – misleća bića, u živom međusobnom dijalogu na redovnim sastancima Foruma”, kazala je Knežević.

Publicista Vanja Kovačević istakao je da je zbirka “ili je već neko to isplanirao”  objedinila različite prosedee, poetike i senzibilitete mladih stvaralaca. “Poezija koja se nalazi pred nama iskušavanje je ozbiljnog. U njoj možemo naći mnogo toga, a najviše trpeta muzike i života u kojem se jasno oslikava želja za stvaranjem ovih mladih ljudi, koji pretjerano ne brinu o uspostavljanju granica između privatnog i opšteg, javnog i tajnog, skrivenog i neskrivenog. Oni, i pored vidljivog “glačanja” i dotjerivanja pjesama, pišu kao što govore, govore kao što misle, a misle onako kako im srce kazuje. Često pomalo divlji i neobuzdani, ne vodeći pretjerano računa o kanonima, književnim i životnim, a opet umiveni i dostojanstveni, svijet koji osjećaju pokušavaju da pretvore u riječ. U sebe. To je i razlog zbog kojeg je tematska razuđenost, ne samo poželjna, nego i izuzetno vrijedna. Ona, najjednostavnije govoreći, jasno pokazuje šta danas mladi čovjek osjeća, kako misli i živi. A to je izuzetna stvar”, zaključio je Kovačević.

Pjesnikinja Barbara Delać istakla je važnost volje i podrške KIC-a da se Forum mladih pisaca oformi, ne kao sekcija, već kao društvo slobodnih mislioca koji se izražavaju pisanom riječi, povezani istom ljubavlju i željom. “Voljela bih da naglasim da cilj našeg okupljanja nije da bismo objavljivali ili postali afirmisani pisci, jer prvenstveno Forum ne proizvodi stvaraoce, već su zbornici, performansi i nastupi, rezultat našega rada. Mi se međusobno družimo, diskutujemo o knjigama koje čitamo i razmjenjujemo ih, kritikujemo jedni druge da bismo napredovali, i pratimo umjetnička dešavanja. A opet, želimo da naša poezija nađe pravi put do publike”, kazala je Delać.

 

forum-mladih-pisaca-kic-a-3

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + 7 =