Premijera „Ivanova“ i Bijenale crnogorskog teatra u Crnogorskom narodnom pozorištu


Premijerom „Ivanova“ A. P. Čehova u Crnogorskom narodnom pozorištu će u petak 18. oktobra 2019. godine, biti otvorena nova pozorišna sezona 2019/2020.  Čehovljevu dramu režirao je Andriy Zholdak, jedan  od najznačajnijih  savremenih evropskih pozorišnih reditelja. Zholdak potpisuje i kostimografiju i dizajn svjetla. Autorski tim predstave čine: scenograf  i video dizajner Daniel Zholdak, dramaturškinja Ioana Malau i kompozitor Sergey Patramansky. Tekst je prevela Zlata Kocić a lektorka je Jelena Šušanj. Umjetnička koordinatorka je Kathya Tobilevych, asistent kostimografa Yan Zholdak, asistent reditelja Nikola Kimovski a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Dejan Lilić, Sanja Vujisić, Žana Gardašević Bulatović, Žaklina Oštir, Branka Stanić, Stevan Radusinović, Dragan Račić, Gojko Burzanović, Aleksandar Radulović, Davor Dragojević, Jovan Krivokapić, Lazar Dragojević i Zoran Dragićević.

„Ivanov“ je na repertoaru i u subotu 19. oktobra.

Novo izdanje Bijenala crnogorskog teatra 2019.  u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta održaće se od 22. oktobra do 1. novembra. Na nacionalnom pozorišnom festivalu će biti izvedeno 10 predstava u okviru dvije selekcije: Selekcija i Selekcija Off i jedna predstava na zatvaranju festivala.

Program Selekcije, po izboru selektora Janka Ljumovića, producenta, čine predstave: “Bure baruta” Dejana Dukovskog, u režiji Dejana Projkovskog, Crnogorskog narodnog pozorište, “Sin”, Mirjane Medojević, u režiji Mirka Radonjića, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, “O miševima i ljudima”, Džona Stajnbeka, u režiji Dina Mustafića i produkciji Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta iz Podgorice, “Hamlet”, Viljema Šekspira, u režiji Ane Vukotić, Crnogorskog narodnog pozorišta, “Kapital”, prema djelu Karla Marksa, u režiji Andraša Urbana, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, i “Krvave svadbe”, F. G. Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji Grada teatra Budva i Srpskog narodnog pozorište iz Novog Sada.

U okviru Selekcije Off, koju čine predstave nezavisne produkcije, po izboru selektorke Maje Mrđenović, pozorišne kritičarke, biće izvedene predstave: “Sobe” Ilije Đurovića, u režiji Mirka Radonjića i produkciji Dramskog studija Prazan prostor, “Krik”, u koreografiji Tamare Vujošević Mandić i Slavke Nelević i produkciji baletske trupe “Ballo”, i “Cvrčak i mrav” po tekstu Milene Depolo, u režiji Branka Ilića i produkciji NVO Tetar mladih, NVO Maska, Kulturnog centra Nikola Đurković, Herceg festa, Budva grad teatra i Gradskog pozorište Podgorica.

Gost Bijenala je Makedonski narodni teatar iz Skoplja, čiji će ansambl na Dan Crnogorskog narodnog pozorišta i zatvaranju Bijenala izvesti predstavu “Mjesec dana na selu” Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Paola Mađelija.

Bijenale je takmičarskog karaktera. Za sve predstave koje će biti izvedene u programu Selekcija biće dodijeljene  nagrade za nabolju predstavu, najbolju režiju, nagrada za domaći dramski tekst, nagrada za glavnu mušku ulogu, nagrada za žensku glavnu ulogu, nagrada za epizodnu ulogu i nagrada za autora saradnika. U Selekciji Off biće dodijeljena jedna nagrada za autorsko ostvarenje.

U okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra biće priređena izložba plakata studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja “Bijenale CGT – FLU 2012/14/17”, promocija knjige “Narodno pozorište Zetski dom 1941-1944”, u okviru izdavačke produkcije CNP-a i edicije Zetski dom, a nakon svake izvedene predstave biće organizovan okrugli sto medija i kritike.

U fokusu pratećeg programa ovogodišnjeg Bijenala biće organizovanje panel disksije pod nazivom “Bijenale o Bijenalu: panel diskusija o otvorenim pitanjima Bijenala crnogorskog teatra” koja je posvećena promišljanju mjesta, uloge i budućnosti Bijenala. Namjera organizatora je da se kreira ambijent u kojem će biti moguća razmjena prijedloga i ideja o transformaciji Bijenala crnogorskog teatra.

Pokrovitelj Bijenala je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na zvaničnom web sajtu pozorišta www.cnp.me, kao i na biletarnici pozorišta svakog radnog dana od 9.00h do 20.00h.

REPERTOAR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + 14 =