Pripreme za Međunarodni festival lutkarstva

 

Medjunarodni festival lutkarstva Podgorica

 
 

ČETIRI TRUPE POTVRDILE UČEŠĆE

 

Treći međunarodni festival lutkarstva koji će se održati u prvoj polovini septembra u Podgorici i drugim gradovima Crne Gore, uveliko se priprema. I ove godine, zahvaljujući ljubaznosti tog podgoričkog centra kulture, predstave će biti izvođene u KIC-u Budo Tomović, dok će se za druge gradove naknadno utvrditi mjesto održavanja, ukoliko lokalne institucije pokažu interesovanje.

Do sada izvjesno učešće trupa iz KINE, TURSKE, SLOVENIJE i, naravno, naše CRNE GORE. Značajnu podršku za okupljanje ovakve ekipe organizatori duguju Ambasadama Narodne republike Kine, Republike Turske i Turskom kulturnom centru „Junus Emre”, te Ambasadi Republike Slovenije, sve u Crnoj Gori.

Očekuju se potvrde učešća pozorišnih trupa iz Srbije i Bugarske.

 

Pocasni ambasador festivala

 

Na žalost, Međunarodni Festival lutkarstva koji će se ove godine održati treći put, na kome gostuju izvrsna ostvarenja regiona i svijeta, a na koji je ulaz BESPLATAN, nije uvršten u redovne kulturne projekte grada i države, te nema izvjesne izvore finansiranja, već se sredstva nalaze putem sponzorstava. Ove godine, po prvi put, Festival ima podršku crnogorskog Ministarstva kulture, dok je obije prethodne godine imalo podršku Ministarstva prosvjete, te se nadaju da će tako biti i ove godine.  Festival su osnovali i realizuju, uz pomoć ljudi dobre volje i otvorenog srca, glumac i reditelj Davor Dragojević i marketing i PR profesionalka, te društvena djelatnica Ljiljana Burzan Nikolić. Podrška Fondacije Petrović Njegoš i princa Nikole lično, koji je odmah prepoznao značaj i iskreno zavolio ideju, temelj su održavanja Festivala.

 

Nagrade

 

Festival ima i svoj Facebook Page: www.facebook.com/lutkarstvo na kome se može direktno komunicirati sa organizatorima, te informisati o novitetima, dok su informacije o prethodnim Festivalima dostupne na www.lutkarstvo.me