Priznanje za pedstavu „Sin“ Kraljevskog pozorišta

 

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom nagrađeno je za predstavu „Sin“ koju je po tekstu Mirjane Medojević režirao crnogorski reditelj Mirko Radonjić, na XXIX Festivalu malih teatarskih formi, u organizaciji NETA (Nova evropska teatarska akcija), u bugarskom gradu Vraca, koji ima zavidnu pozorišnu tradiciju.

Ostavivši jak utisak na stručnu javnost i žiri internacionalnog sastava kojim predsjedava Nora Makarova (Rusija), predstava Mirka Radonjića  izborila je, kako navodi obrazloženje nagrade da: „Kraljevsko pozorište Zetski dom dobije nagradu za postavku savremene socijalno- istorijske dramaturgije predstave Sin“. U predstavi  koja je izvedena na ovom festivalu 19.maja 2018. godine, glume: Srđan Grahovac, Marija Đukić i Omar Bajramspahić. 

„Stariji ljudi ovdje znaju šta se desilo u Jugoslaviji, a ova predstava je tačno dočarala kako je bilo. Uspjeli ste, ja volim ovakav teatar. Ovdje je visok umjetnički standard, vaša je predstava izvanredna i publika je, bez obzira na jezičku barijeru, razumjela vaš komad. Vi to radite na jedan suptilan, moderan način“, izjavila je velika makedonska glumica i doajen jugoslovenskog glumišta, Joana Popovska.

Na festivalu, koji dodjeljuje specijalne nagrade, u organizaciji NEW EUROPIAN THEATRE ACTION (NETA) u periodu 16. do 20. maja izvedeno je 15 predstava iz: Bugarske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, a nagrađeno je osam.

Nova evropska teatarska akcija je, kao mreža međunarodnih festivala, nastala novembra 2001. godine, a važi za jednu od najvećih u Evropi. Interesantno je, da je  prvi festival NETA bio organizovan u Podgorici, 2006. godine, u Crnogorskom narodnom pozorištu.