“Prodavnica igračaka” nagrađena u Banjaluci

 

 

Nakon priznanja na VII Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici i XXV Internacionalnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, predstava „Prodavnica igračaka“, u produkciji Lutkarske scene Gradskog pozorišta, osvojila je specijalnu nagradu za savremeno dramaturško oblikovanje teksta na sinoć završenom XVII Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci. Prema tekstu rumunskog autora Aleksandrua Popeskua, „Prodavnicu igračaka“ režirao je i adaptirao poljski reditelj Jaroslav Antonjuk. 

Pored predstave Gradskog pozorišta, na festivalu u Banjaluci ove godine predstavili su se teatri iz Bugarske, Italije, Poljske, Turske, Gvatemale, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine… Gran pri festivala pripao je predstavi „Orfej“ u produkciji Dečjeg pozorišta iz Subotice, dok je nagradu za najbolju režiju osvojio Jaroslav Kilian za predstavu „Krojačeva nit“ Teatra Lalka iz Varšave. 

„Prodavnica igračaka“ priča je o djevojčici Dini koja se nađe u čarobnoj radnji u kojoj se samo naizgled biraju igračke. U toj prodavnici ne plaća se novcem, već godinama života, pa će Dinu želja za posjedovanjem novih stvari veoma brzo učiniti staricom. Ova priča najmlađoj publici razotkriva važnu istinu da materijalne stvari ne donose sreću, te da u životu veću vrijednost imaju ljubav, prijateljstvo, osjećanja i brižnost. „Prodavnica igračaka“ govori o vječitoj razapetosti između „biti i imati“, o potrazi za iskušenjima, glamurom i sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, ali i o odgovornosti za sopstvena djela.

Igraju: Katarina Krek, Goran Slavić, Branka Femić, Branko Ilić i Pavle Ilić. 

Reditelj Antonjuk potpisuje i songove za predstavu, a u autorskom timu su još: Eva Farkašova (scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka), Zoran Đerić (dramaturg), Bogdan Szczepanski (kompozitor), Vladimir Slaninka (video animacija) i Davor Novak (korepetitor). Prevod teksta potpisuje Pero Mioč. 

Podsjećamo da je na VII Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici „Prodavnica igaračaka“ osvojila dvije nagrade: priznanje za najbolju scenografiju koje pripalo je Evi Farkašovoj i nagradu za glumačko majstorstvo koju je dobio Pavle Ilić. Takođe, nagrada za najbolju scenografiju pripala je ovoj predstavi i na XXV Internacionalnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.