Program obuke “EAVE on Demand – 2 Day Formula” u Crnoj Gori

 

 

Filmski centar Crne Gore uspostavio je saradnju sa jednom od vodećih platformi za filmske profesionalce u Evropi – EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs).

Osnovana 1988. godine, EAVE je vodeća platforma za obuku i jedinstvena međunarodna mreža filmskih profesionalaca, koja ima za cilj obezbjeđivanje profesionalnih mogućnosti za obuku i okupljanje producenata iz različitih regiona svijeta, sa ciljem unaprijeđenja filmske industrije i koprodukcionih saradnji.

Dvodnevni trening program pod nazivom “EAVE on Demand – 2 day formula”, održaće se u Podgorici 2. i 3. oktobra 2018. godine. Program će biti koncipiran kao master predavanja i specijalizovane radionice, dok će  predavači biti eminentni stručnjaci iz oblasti filmske industrije u Evropi –  Katriel Schory i Lise Lense-Møller.

Katriel Schory (Izraelski filmski fond) studirao je na Filmskoj školi u Njujorku i vratio se u Izrael 1973. godine kako bi se pridružio Kastel Films-u u Jerusalimu (u to vrijeme vodećoj produkcijskoj kompaniji u Izraelu) kao šef produkcije. Bio je odgovoran za izradu velikog broja dokumentarnih i televizijskih serija i koprodukcija koje su osvojile mnogobrojna izraelska i međunarodna priznanja. Godine 1983. radio je kao saradnik na nagrađivanom  filmu “Beyond the Wall”. 1984. osnovao je producentsku kompaniju Belfilms Ltd koja je do 1999. godine proizvela preko 200 filmova uključujući različite nagrađivane igrane i dokumentarne filmove, TV drame i međunarodne koprodukcije. Od 1999. godine je izvršni direktor prestižnog Filmskog fonda Izraela. Godine 2018. nagrađen je počasnom nagradom “Golden Kamera” na Berlinalu za životno dostignuće.

Lise Lense-Møller je producentkinja i izvršna direktorica Magic Hour Films-a (Danska).  Producirala je i sarađivala na velikom broju, kako igranih, tako i dokumentarnih i  kratkometražnih filmova. Producentska kompanija “Magic Hour Films” fokusira se na kreativne dokumentarne i umjetničke filmove sa međunarodnim potencijalom, kao što je film “BURMA VJ – Izvještavanje iz zatvorene države” Andersa Østergaarda koji ima 52 međunarodna priznanja i nominaciju za Oskara. Pored toga, Lise ima dugogodišnji uspjeh u profesionalnom filmskom obrazovanju. Lise je centralna figura u danskoj i evropskoj filmskoj industriji, a takođe se bavi i nacionalnom filmskom politikom, kao član upravnog odbora Udruženja producenata.