Program za 1. dan FIAT-a


04.09.2020.

Festival internacionalnog alternativnog teatra će u petak, u 21 čas, u okviru glavnog teatarskog programa, na platou ispred KIC-a „Budo Tomović“, svečano otvoriti multimedijalni performans „Elementali“ autora Slobodanke Bobane Dabović Đurić, Bojane Popadić i Nikole Radonjića. Kostime je uradila Marta Garčević.

Performans predstavlja simbiozu muzike, buto plesnog performansa, kao i instalacija. On je, na izvjestan način, lament čovjeka nad sobom i njegovom nesrećnom egzistencijom ali i pokušaj da se šamanski, zajedno s publikom, postigne iscjeljenje i novi početak, rađanje iznova.

U okviru pratećeg književnog programa FIAT-a, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović”, od 22 časa, biće predstavljena poezija za gledanje i slušanje “PoVid-19”, bosanskohercegovačkog autora Ahmeda Burića.

Prateći likovni program, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović”, počinje izložbom “Malo cetinjsko bijenale”, umjetnice Milene Živković, i sastoji se od niza intervencija u javnom prostoru Cetinja. Predstavlja omaž Cetinjskom bijenalu i evociranje uspomena na jednu od najvažnijih manifestacija umjetnosti u Crnoj Gori. Radovi su promjenjivog formata, foto dokumentacija intervencija.

U okviru FIAT kreativnih industrija, takođe, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović”, publika će prisustvovati zanimljivoj prezentaciji brazilske poslastice “brigadeiro” – “Čokolatisima”, dok će u oviru “FIAT vrtlarstva snova”, autorka Vjera Nikolić izložiti jastuke od scenskog kepera koji je “učestvovao” u mnoštvu FIAT-ovih predstava sa rukom pisanim imenima njihovih aktera, i biljke koje su simbol brižnosti i trajanja i koje predstavljaju svojevrstan poziv na njegovanje i sanjanje umjetnosti i buđenje u svijetu kakav želimo.

Klasično radijsko FM Mirda žanrovsko pretumbavanje, počinje od 23 časa, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović” – u ključu Geschmackssache / It’s a matter of taste / Pitanje je ukusa ili jednostavnim foršpanom rečeno – More of Everything 4 Everybody, s pregrštom muzičkih bisera koji ne priznaju vremensku distancu.

Napomena: Kako bismo ispoštovali mjere  Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a imajući u vidu veliko interesovanje publike, zarad demokratičnosti i otvorenosti našeg Festivala, čiji su programi, kao i do sada, besplatni, zamolili bismo cijenjene posjetioce, da dolaze u grupi do 100 ljudi, 15 minuta prije početka programa FIAT-a. Time se ne bi stvarala gužva, i publika bi nesmetano ulazila i zauzimala svoje mjesto. Nema onlajn rezervacija ili sličnih procedura. Nošenje zaštitnih maski, držanje socijalne distance i dezinfekcija ruku obavezni su! Budite odgovorni, čuvajte druge od sebe.

Ne zaboravite da posjetite i naše profile na društvenim mrežama, a za detaljne informacije tu je svakako i naša web stranica www.fiat-montenegro.org, kao i aplikacije za Android i iOS uređaje, na kojoj možete naći detalje svih festivalskih programa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + three =