Projekat British Council i EXIT festivala – MIX THE CITY – THE BALKANS

 

Mix the city

 
 

British Council i EXIT festival su pozvali britanskog muzičara Ghostpoeta i 12 lokalnih izvođača sa cijelog Balkana da bi stvorili jedinstveno muzičko iskustvo koje će ispričati neočekivanu priču o našem regionu, podstaći razgovor među ljudima i učvrstiti prijateljske odnose među njima. Ova inicijativa, nazvana “Mix the City – the Balkans”, poziva publiku da se uključi u interaktivnu platformu na kojoj svako na svom kompjuteru ili bilo kom mobilnom uređaju može da napravi muzički video miks Balkana i podijeli ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

GhostpoetU proteklih par nedelja, Ghostpoet je bio u potrazi za afirmisanim izvođačima i neotkrivenim talentima koji su kroz svoju muziku pokazali kako vide Balkan, njegove gradove, ljude i kulturu. Ovo je bilo uzbudljivo putovanje kroz Banja Luku, Beograd, Budvu, Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Skoplje i Tiranu. Tokom turneje, Ghostpoet je snimio samplove sa 12 lokalnih izvođača i zabilježio video materijal koji otkriva talente, bogatstvo i različitost regije. Same lokacije za snimanje pomoći će Ghostpoetu i svim korisnicima “Mix the City” platforme da otkriju neka od neotkrivenih blaga koja Balkan čine posebnim.

Ghostpoet, kustos projekta, bio je oduševljen talentom balkanskih umjetnika: „Tokom ove dvije sedmice shvatio sam da, bez obzira na jezičku barijeru i činjenicu da nikada ranije nisam upoznao ove muzičare, svi mislimo na isti način, da želimo da stvaramo dobru muziku i budemo kreativni, tako da je ovo od početka bilo jedno nevjerovatno iskustvo“.

U okviru platforme predstaviće se 12 muzičara: Saša Kukolj iz benda Shizomantra (u Banjaluci), Hornsman Coyote (u Beogradu), klapa Harmonija i Verica Čuljković (u Budvi), Slobodan Trkulja (u Novom Sadu), Liburn Jupoli i Florin Fanaj (u Prištini), Jusuf Brkić (u Sarajevu), Vera Miloševska iz benda Ljubojna i Blagojče Penov iz benda String Forces (u Skoplju) i Fatos Qerimaj i Bledi Boraku (u Tirani).

Tokom snimanja u u Budvi članica klape Harmonija Julijana Kalajanović je rekla: „Ovo je potpuno novo iskustvo i jedva čekamo da vidimo gotove materijale i čujemo sebe u potpuno novoj formi.“

 

Mix the city - Harmonija 550 -1

 

„Iako su ratovi završeni i pucnjave više nema u ovom regionu i dalje postoje te glupe predrasude i mi kao umjetnici, a ovdje mislim na moje prijatelje iz drugih gradova koji učestvuju, smo tu da pošaljemo jednu prijateljsku poruku o tome da moramo da nastavimo da radimo na sebi i da stalno pokušavamo da pronađemo miran način da riješimo sve probleme.“ rekao je Slobodan Trkulja dok je snimao svoj sample u u Novom Sadu.

Kada “Mix the City – the Balkans” zaživi na internetu, publika iz cijelog svijeta će biti u mogućnosti da veoma lako istraži i iskusi slike i zvukove Balkana. Miksovanjem snimljenih audio semplova u izvođenju 12 umjetnika koji se fizički možda nikada nisu ni sreli, svaki korisnik će upotrijebiti svoju kreativnost da bi približio i povezao osam izabranih balkanskih gradova. Krajnji rezultat svake interakcije sa “Mix the City” platformom biće jedinstveni video klip koji spaja audio miks koji je generisao sam korisnik sa video snimcima izvođača i autentičnih predjela snimljenih širom Balkana.

“Mix the City – the Balkans” će biti dostupan globalnoj publici na adresi www.mixthecity.com od jula 2016. U međuvremenu, na istoj internet adresi, korisnici mogu da istraže i iskuse Tel Aviv i Istanbul kroz miksove YouTube zvijezde Kutimana.

Nakon velikog uspjeha projekta “Mix the City” u Tel Avivu i Istanbulu, “Mix the City – the Balkans” nastaje u produkciji British Council-a i EXIT festivala. Projekat se realizuje u saradnji sa britanskim kreativnim agencijama Flying Object i Roll Studio.

 

Kustos projekta

Obaro Ejimiwe je britanski izvođač koji nastupa pod imenom Ghostpoet. Njegov prvi album, Peanut Butter Blues & Melancholy Jam je 2011. godine nominovan za Mercury music Prize. Nakon ovog uspjeha, 2013. godine nastavlja sa albumom Some Say I So I Say Light koji je naišao na pohvale kritike, da bi za album Shedding Skin 2015. ponovo bio nominovan za Mercury Prize. Različiti uticaji i sklonost ka eksperimentisanju izgradili su njegov mračni i apstraktni muzički stil. Ghostpoetovi tekstovi se bave širokim spektrom složenih osjećanja i teškim društvenim temama koje donosi sa osvježavajućom iskrenošću i vještinom. Više informacija na www.ghostpoet.co.uk

Lokalni umjetnici

Blagojče Penov iz benda String Forces svoj uvod u muziku dobija još kao dijete, preslušavajući stare ploče svog ujaka. Ljubav prema bubnjevima pojavila se nakon posjeta mnogobrojnim svirkama, gdje je zavolio konstrukciju i zvuk tog instrumenta. Blagojče trenutno sarađuje sa bendom String Forces, kao i sa još jednim lokalnim kaver bendom – South Park. U međuvremenu sarađuje sa lokalnim bendovima i muzičarima, a plan mu je da nastavi sa aktivnom bubnjarskom karijerom.

Bledar Boraku a.k.a Borak.Obama je mladi kompozitor i multi-instrumetalista iz Albanije. Još u mladosti počeo je eksperimentisati sa raznim muzičkim žanrovima što ga je dovelo do toga da nauči da svira gitaru, bubnjeve, udaraljke i narodne instrumente. Njegovo prvo izdanje je alternativni album ORa3 koji mu je donio uspeh. Radio je sa popularni tiranskim underground bendovima kao što su Linda në botën e çudirave, Permit of Stay i Fuck the bass. Iako ga inspirišu razni muzički žanrovi, glavna inspiracija mu je klasična muzika.

Fatos Qerimaj potiče iz porodice poznatih albanskih muzičara koja je imala značajnu ulogu u promociji muzičke umjetnosti i kulture širom Albanije. Diplomirao je klarinet i kompoziciju na Akademiji lijepih umjetnosti u Tirani 1982. godine. Gospodin Kerimaj posjeduje bogatu umjetničku karijeru ne samo kao klarinetista, već i kao uspješni kompozitor. Iza sebe ima nebrojeno solo nastupa sa orkestrima kao što je orkestar Radio i televizije Albanija, ali i u Hrvatskoj u Dubrovačkom simfonijskom orkestru pod vođstvom Zlatana Srzića.

Florin Fanaj je bio izložen muzici od ranog djetinjstva odrastajući u porodici profesionalnih muzičara. Diplomirao je na odsjeku za klasičnu gitaru Umjetničkog univerziteta u Prištini, a trenutno radi kao učitelj gitare u dvije muzičke škole. Osim klasične muzike, zainteresovan je i za druge žanrove kao što su pop-latin i oriental-fusion. Pored gitare svira još nekoliko žičanih instrumenata među kojima su ud, lauta i gitara bez pragova.

Klapa Harmonija je ženska vokalna grupa osnovana 1983. godine kao vokalna grupa KUD “KANJOŠ” iz Budve, u čijem sastavu je radila sve do 1989. godine, kada se osamostalila. Harmonija nije programski orijentisana na klasičan repertoar primorskih klapa – pored karakterističnog primorskog melosa, na repertoaru su i kompozicije starih majstora, horske arije iz popularnih opera, starogradske pjesme, izvorne narodne pjesme kao i zabavne melodije.

 

Mix the city - Harmonija 550 -2

 

Hornsman Coyote a.k.a. Nemanja Kojić je srpski rege izvođač, trombonista, pjevač i frontmen rege-metal grupe Eyesburn. Samostalno, ali sa bendovima Eyesburn i Soulcraft ima zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu.

Jusuf Brkić kao dječak na poklon od roditelja dobija saz i u dvanaestoj godini postaje učenik jednog od najznačajnijih majstora sevdaha i saza, dr Hašima Muharemovića. Vrlo rano počinje da nastupa po festivalima u BiH i inostranstvu. Pojavljuje se u višestruko nagrađivanom filmu “Sevdah” rediteljke Marine Andree-Škop. Od 2013. godine sarađuje sa Lalom Raščić na performansu “Ukleta brana” za koji radi muziku.

Liburn Jupolli još od dvanaeste godine počinje da komponuje i izučava muzičku teoriju i kompoziciju uzimajući privatne časove paralelno sa časovima klavira. Završio je osnovnu i srednju muzičku školu na odsjeku za klavir i dvije godine je izučavao kompoziciju sa prof. Zekirijem Balatom na Univerzitetu u Prištini. Od 2004. godine piše muziku za pozorište, film, animacije, i vizualne konceptualne produkcije širom Balkana, a pisao je i muziku za intrumentalne izvođače i ansamble iz Prištine i drugih gradova širom regije.

Ljubojna zasniva svoj rad vraćajući se korijenima, ali je i duboko uključen u savremene zvukove, muzičke tokove Makedonije modernog doba. To je elegantna muzika sa tvrdim ritmovima i mješovitim muzičkim stilovima. Dvije riječi koje opisuju Ljubojnu su ljubav i borba. LUBOYNA BRASS FANTASY (LBF) je naziv njihovog najpoznatijeg projekta koji kombinira različite muzičke pravce. Od 2001. godine vokal Vera Miloševska i kompozitor Oliver Josifovski imaju glavnu ulogu u bendu i trude se da stalno eksperimentišu sa novom muzikom kako bi postigli moderan, jak i istovremeno veoma elegantan zvuk.

Shizomantra je instrumentalni bend iz Banjaluke. Nastali su 2008, a sastav čine muzičari iz poznatih banjalučkih bendova (Revolt, Recall, Deer In The Headlights). Uz veliki uticaj pravaca kao što su psihodelic rock, postrock, stoner rock i dub, izgradili su autentični muzički izraz, a član sastava i virtouz na električnoj gitari, Saša Kukolj, za projekat Mix The City izveo je najžešće banjalučke gitarske dionice.

Slobodan Trkulja je muzičar, instrumentalista, kompozitor i pjevač grlenog i vizantijskog stila. Trkulja sa svojim sastavom „Balkanopolis“ izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije i Balkana na nov i moderan način. Njihov zvuk na Zapadu tretiraju kao novi pravac u muzici nazvan „Moderna tradicija Balkana“. Za poslednjih deset godina, pod uticajem zvuka „Balkanopolisa“, nastali su mnogi muzički sastavi koji idu njihovim stopama.

Verica Čuljković je mlada violinistkinja koja izvodi djela klasične, tango, filmske, kao i pop muzike. Uz klasičnu muziku gradi i karijeru u više pravaca. Godine 2010. osniva gudački kvartet „Unique“, sa kojim od tada aktivno nastupa. Uporedo sa tim nastupa sa više pop i rok bendova gdje svira na električnoj violini, a osniva i svoj bend „Sunset“ koji iza sebe ima preko 100 nastupa godišnje pred domaćom i inostranom publikom.

Ko stoji iza ‘Mix the City – the Balkans’?

British Council stvara međunarodne šanse za saradnju između iz Velike Britanije i drugih zemalja širom svijeta i između njih uspostavlja odnose zasnovane na povjerenju. Ova organizacija svakodnevno stvara mogućnosti za međunarodna iskustva u preko 100 zemalja svijeta. Svake godine, British Council radi sa milionima ljudi, povezujući ih sa Velikom Britanijom, stvarajući veze između različitih kutura radeći u oblastima engleskog jezika, umjetnosti, obrazovanja i društva. Na Balkanu, British Council ima više od 75 godina iskustva u oblasti kulturnih odnosa. Više informacija na www.britishcouncil.org

EXIT je mnogo više od muzičkog festivala, mnogo više od muzičkog programa i bina. Nastao je 2000. godine kao studentski pokret u Srbiji, a takođe je bio prvo mjesto okupljanja mladih ljudi iz svih bivših jugoslovenskih republika nakon decenije sukoba. Novi festivalski koncept, magična EXIT avantura, koju čine EXIT festival (7-10. jul) i Sea Dance festival (14-16. jul), danas povezuje mlade ljude širom Balkana, ali i sve ostale ljubitelje festivala iz više od 60 zemalja svijeta. Više informacija na www.exitfest.org

Flying Object, partner koji pruža digitalne sadržaje za “Mix the City”, je londonska kreativna agencija specijalizovana za razvoj interaktivnih alata na internetu. U srži njihovog poslovanja je ideja da sama tehnologija nije dovoljna za uspjeh u digitalnom svijetu, već da su neophodne inovativne ideje sprovedene u djelo koristeći video, društvene mreže, interaktivne platforme i druge alate. Pokrenuta u septembru 2013, ova agencija iza sebe ima projekte kao što su “School of YouTube” za Comic Relief i “Bar Coder” za Google. Više informacija je dostupno na www.weareflyingobject.com

Roll Studio, tehnički partner, je kreativna digitalna agencija sa sjedištem u Londonu i Avelinu u Italiji, specijalizovana za dizajn, razvoj i digitalne usluge. Ima više od deset godina iskustva u osmišljavanju i programiranju nekih od najinovatinijih internet iskustava. Roll Studio pomaže brendovima da na što bolji način iskoriste mogućnosti koje pružaju digitalni alati i pritom se dobro zabave. Više informacija je dostupno na Rollstudio.co.uk